Welcome to the Village

Festival kondigt eerste headliner aan.

Welcome to The Village komt met tien nieuwe namen, waaronder headliner Django Django. De volgende negen acts die in het festivaldorp optreden zijn ook bevestigd: together PANGEA, Konono No.1, Alex Vargas, Jake Isaac, HATY HATY, Hackensaw Boys, Beaty Heart, Los Pirañas en FEWS. Eerder werd al de komst van onder andere Tinariwen en Fresku aangekondigd voor het festival dat van 15 tot en met 17 juli plaatsvindt vlak buiten Leeuwarden.

Muziekprogrammeur Peter Dijkstra licht het programma toe: ‘We zijn ontzettend blij met onze eerste headliner Django Django, en minstens zo blij met hoe de line-up zich vormt. Waar veel festivals alleen maar grote namen programmeren, kiezen wij bewust voor het ontdekken van muziek uit alle werelddelen. Door met Europese scenes, programmapartners en publiek ons programma samen te maken ontdekken we zelf continu nieuw talent.’

Nieuwe namen

De Schotse headliner Django Django staat bekend om hun catchy en dansbare liedjes, met raakvlakken in zowel britpop als synthrock. De wereld leerde ze kennen dankzij instant-festivalanthems als Default en Life’s a Beach, afkomstig van de succesvolle (titelloze) debuutplaat. Vorig jaar klapte de band daar met hun nieuwe album Born Under Saturn vrolijk overheen met twaalf heerlijke nieuwe songs, waarvan First Light op de meeste aandacht kon rekenen.

Verder bevestigd voor Welcome to The Village: together PANGEA uit Los Angeles. Het viertal maakt uptempo garagerock met hier en daar frisse surfpop-invloeden. Konono No. 1 maakt opzwepende, elektro-traditionele techno en komt uit een buitenwijk van Kinshasa in Congo. De instrumenten en microfoons zijn in elkaar geknutseld met afgedankte auto-onderdelen en straatafval. Uit London komt de populaire Alex Vargas met zijn intense, loepzuivere stem en fascinerende songs naar Leeuwarden. Ook de andere Brit, Jake Isaac, is te zien in het festivaldorp: zijn aanstekelijke mix van soul, funk en folkpop maken hem een grote belofte voor de toekomst.

De Amerikaanse Hackensaw Boys zijn met hun heerlijke bluegrass- en countryfolk een zeer vrolijke toevoeging aan het programma. De splinternieuwe samenwerking tussen Blaudzun en David Douglas onder de naam HATY HATY brengt ons een spannende combinatie van indie en electro. De tropische riedeltjes van het Colombiaanse Los Pirañas klinken lichtvoetig en blij, aangevuld met elektronische effecten en psychedelische grooves. Beaty Heart brengt vanuit Londen sprankelende psych-pop die een stuk exotischer is dan het land van herkomst doet vermoeden. Uit dezelfde stad komt de belachelijk lekkere postpunk van FEWS.

Samen maken

Het publiek kan meedenken over de programmering door een suggestie achter te laten in de Grote #wttv16 Suggestielijst. Die lijst, te vinden op de festivalsite, is al door meer dan driehonderd bezoekers ingevuld. De programmeurs reageren daarbij op die suggesties. Zo kan het publiek zien welke programmakeuzes worden gemaakt, en waarom. Dijkstra: ‘We vinden het belangrijk om processen inzichtelijk te maken: ‘waarom programmeren we wel band A en niet band B?’ Middels de suggestielijst heeft het publiek een mogelijkheid om mee te denken in de ontwikkeling van het programma en kunnen we andersom uitleggen waarom we bepaalde keuzes maken.’

Welcome to The Village

Van 15 tot en met 17 juli staan ruim honderd (inter)nationale acts, goed eten, kunst, theater, innovatie en design op het podium in een groen en waterrijk natuurgebied net buiten Leeuwarden. Honderden vrijwilligers, makers en partners bouwen samen aan een tijdelijke ‘wereld die werkt’. De entreeprijs blijft met €85,- voor een weekendkaart gelijk aan voorgaande editie.

Alle bevestigingen tot nu toe

Django Django (SCO), Tinariwen (MLI), Fresku (NED), Fanfare Ciocarlia (ROU), Lonely the Brave (ENG), together PANGEA (USA), Alex Vargas (ENG), Hot 8 Brass Band (USA), Konono no.1 (CGO), Protomartyr (USA), Jake Isaac (ENG), HATY HATY (NED), bewilder (NED), East Cameron Folkcore (USA), Hackensaw Boys (USA), Tal National (NIG), Loyle Carner (ENG), Die Nerven (GER), Beaty Heart (ENG), Protection Patrol Pinkerton (BEL), Los Pirañas (COL), FEWS (ENG), Hypochristmutreefuzz (BEL), The Lytics (CAN), Canshaker Pi (NED)