David Bowie On Stage in Holland

David Bowie door de ogen van fotograaf Bernard Rübsamen.

Bowie

Recent verschenen is het fascinerende fotoboek van de helaas recent overleden icoon en muzieklegende David Bowie. Bernard Rübsamen fotografeerde zijn grote muzikale held tussen 1987 en 1997 op de Nederlandse podia. Dat leverde een serie unieke fotobeelden op: een stukje popgeschiedenis op foto en voor vele Nederlandse fans en muziekliefhebbers een prachtige herinnering aan memorabele concertmomenten.

Over de fotograaf

Bernard Rübsamen (Amsterdam, 1964) is afkomstig uit een fotografenfamilie van moederskant. Al vroeg werd duidelijk dat ook hij die kant op zou gaan. Vanaf zijn dertiende was hij bezig met het maken van films. In 1979 koos hij definitief voor de fotografie.

Evenwijdig met zijn belangstelling voor de fotografie liep zijn interesse voor de muziek van David Bowie. In 1987 fotografeerde hij de persconferentie van David Bowie ter gelegenheid van de daaropvolgende Glass Tour. Tussen 1987 en 1997 fotografeerde Bernard Rübsamen de superster tijdens zes concerten in Nederland.

Tegenwoordig fotografeert hij royals in binnen- en buitenland, maar de fascinatie voor David Bowie is nooit verdwenen. Zijn fotoboek ‘David Bowie on stage in Holland’ is een bloemlezing van de concerten in de jaren tachtig en negentig.

Het verhaal achter de fascinatie

bernard

“Ik was 11 jaar, in december 1975, toen ik me in popmuziek begon te interesseren. Naast zijn muziek fascineerde me het vreemde kapsel en de rare kleding van een speciale zanger: David Bowie. Van Sinterklaas kreeg ik mijn eerste single ‘Fame’ die ik grijs draaide. In 1982 zag ik de Duitse film Christiane F., vol met Bowie-muziek. ‘Heroes’ was daarin prominent aanwezig. Vanaf die tijd werd er alleen nog maar Bowie op mijn platenspeler gedraaid.

Ik had uiteindelijk zo’n 30 LP’s en zo’n 40 singles van Bowie. In de zomer van 1983 ging ik samen met een vriend met een touringcar naar Rotterdam, naar het concert in het kader van The Serious Moonlight Tour. Dat maakte heel veel indruk op mij. Intussen raakte ik naast mijn belangstelling voor Bowie ook geïnteresseerd in fotografie en startte in Amsterdam aan mijn opleiding om daadwerkelijk fotograaf te worden. Het was begin 1987 toen het nieuws kwam over een nieuwe tournee van Bowie, waarbij Nederland de Europese primeur zou krijgen. Die 30ste maart stond in mijn agenda: de persconferentie van David Bowie in de Amsterdamse poptempel Paradiso.

Met twee camera’s – één met een kleuren negatieffilm en een andere met zwart-wit – ben ik naar Paradiso gefietst om de zanger op te wachten. Vanuit de verte had ik hem al gezien, nu was het wachten tot hij weer naar buiten zou komen. Een grote groep kinderen van de school tegenover Paradiso rende ineens naar binnen. Ik bedacht me geen moment en rende mee, totdat ik een EMI-medewerker tegen het lijf liep. ‘Wie bent u?’. Mijn hart bonsde in mijn keel. Ik vertelde hem dat ik de fotograaf was van een regionale krant in Oost-Nederland en liet daarbij mijn perskaart zien. Maar in plaats van weggestuurd te worden, stond ik binnen een paar minuten in de concertzaal. Oog in oog met mijn held, voor de allereerste keer voor mijn lens.

Na dit unieke mini-concert kreeg ik nog vaker de kans om David Bowie in Nederland te fotograferen. In dit fotoboek, een hommage aan de zanger die me door de jaren heen heeft geïnspireerd, staan foto’s van de tours van The Glass Spider, Sound and Vision, Tin Machine, It’s My Life, Outside Summer Festivals en ten slotte Earthling Tour. Een decennium, van 1987 tot 1997, van concerten in Nederland. De foto’s die ik van David Bowie maakte, markeren het begin en tegelijk de doorbraak van mijn carrière als fotograaf “.

DAVID BOWIE THE DUTCH CONCERTS 1987 – 1997

PICTURED BY BERNARD RÜBSAMEN

Uitgeverij Aspekt

Amersfoortsestraat 27 | 3769 ad | Soesterberg

www.uitgeverijaspekt.nl | 0346-353895

info@uitgeverijaspekt.nl

www.facebook.com/uitgeverijaspekt

www.twitter.com/aspektboeken