DJ Shadow

DJ komt na vijf jaar met nieuw album.

DJ Shadow

Na vijf jaar keert Josh Davis, beter bekend als DJ Shadow, terug met zijn vijfde album The Mountain Will Fall dat op 24 juni via Mass Appeal Records verschijnt. Door te experimenteren met beats, synthesizers en live instrumenten zet DJ Shadow met dit album zijn constante zoektocht naar nieuwe avontuurlijke geluiden voort. “What’s inherently significant about the new record are all of the new influences I’ve taken in. I wanted to have more on offer than just being ‘the sample guy’”,licht hij  toe. Voor dit album werkte DJ Shadow onder andere samen met Engelse jazzmuzikant Matthew Halsall, de Duitse componist en muzikant Nils Frahm en zijn labelgenoten van Run The Jewels. Met laatstgenoemde maakte hij de nieuwe single Nobody Speak, een knallende hiphop track met gitaarriffs die zo uit een Quentin Tarantino soundtrack hadden kunnen komen. Beluister de single hier.
Na enkele releases uitgebracht te hebben op zijn eigen label Solesides tekende DJ Shadow bij het Mo’Wax label van James Lavelle waar hij bijna twintig jaar geleden zijn baanbrekende debuutalbum Endtroducing uitbracht. Het album werd wereldwijd gezien als een van de belangrijkste releases van 1996 en zette de jonge DJ en producer uit Californië definitief op de kaart. Daarna werkte DJ Shadow met Lavelle aan het U.N.K.L.E project en bracht hij zelf nog drie albums uit, waarvan The Less You Know The Better uit 2011 zijn laatste was. Over de drang zichzelf te blijven vernieuwen zegt DJ Shadow: “I try to force myself to change things on every record, and it’s why I feel that my music will always change. It’s a bit preposterous to use old samplers when there’s so much more you can do with the new ones. We’d never have the amazing music that Miles Davis and Herbie Hancock did in the 1970s if they’d refused to use new synthesizers, which really defined what they did. It’s people like that that I look to for inspiration.”

Op zaterdag 2 juli is DJ Shadow live te zien als een van de headliners van PITCH festival in Amsterdam.