Jungle By Night

Muzikanten lanceren nieuw album ‘The Traveller ‘.

Jungle by Night 2016

The Traveller is de naam van het nieuwe album van Jungle By Night, dat op 20 mei verschijnt. De negen jonge muzikanten, duiken met het uitdagende nieuwe album nog dieper de wereld van afrobeat, ethiobreaks, Turkse psychedelica en peperhete cumbia in. De geluiden zijn nieuw, exotischer en ruiger dan ooit te voren. Ontopofmusic sprak met deze charismatische band.

*Jullie sound is moeilijk in een hokje te plaatsen. Kun je toch een poging doen?…
Wij snappen niet zo goed dat er vaak wordt gevraagd om muziek in een hokje te plaatsen. Dit doet de muziek ook vaak tekort. Wij zijn altijd al geinspireerd door heel veel verschillende stijlen, wat ook terug te horen is op ons nieuwe album. Ik zou zeggen dat de muziek filmischer, diverser, extremer, doordachter en dansbaarder is geworden dan op vorige albums. En kom vooral langs bij een optreden! Dan kun je ons in je eigen hokje plaatsen.

*Wat wil je kwijt over het nieuwe album? In hoeverre verschilt dit volgens jullie van vorige platen?
Zoals net gezegd: filmischer, diverser, extremer, doordachter, dansbaarder. Ook hebben we meer met synths gedaan en in elk nummer heeft iedere partij een duidelijke rol. Het is net zoals onze vorige albums een mengelmoes van stijlen, tempi, energie en vibe, maar toch zit er een duidelijke rode draad in. Alsof je vanuit onze bandbus alle verschillende landschappen en culturen voorbij ziet vliegen, maar toch altijd in dezelfde bus met dezelfde mensen zit.

Persfoto Jungle by night. Credits Kiki Reijners

*Wat schuilt er achter de titel ‘The Traveller’?
Doordat wij veel in het buitenland (mogen) spelen reizen we heel wat af. Zo komen we op plekken waar we nog nooit geweest zijn en misschien ook nooit meer terugkomen. Dat is heel bijzonder. Elke plek heeft zijn eigen sfeer en je moet je altijd zowel tijdens de show, als eromheen een beetje aanpassen aan die plek. Dat is super mooi. Het voelt ook heel speciaal om op reis te zijn met je werk met een duidelijk doel, namelijk optreden. Hier krijg ik denk ik nooit genoeg van.
Ook kunnen we ons helemaal verliezen in de muziek. Zowel van het maken als luisteren. Hiermee maak je ook een reis. Dan wel niet fysiek maar wel mentaal door middel van de muziek. We hopen ook ons publiek mee te nemen op een muzikale reis.

*Jullie draaien inmiddels al een aantal jaren mee. Hoe kijk je terug op de achterliggende periode?
Als een hele mooie droom. Niet alles ging altijd even soepel, maar we zijn met zijn allen al die tijd vol voor de band gegaan, en nu nog steeds. Het voelt als een soort familie inmiddels waar iedereen zijn sterke en zwakke punten heeft en ook iedereen dit van elkaar weet en hoe er mee om te gaan. Elke show en/of tour voelt als een eigen wereldje waar je even in zit om daarna weer terug te keren in de gewone wereld. Vooral alle shows in het buitenland vind ik altijd heel bijzonder. Dan ben je echt ergens anders en weet je ook dat je niet dezelfde dag weer thuis bent waardoor je je neer moet leggen bij de plek waar je bent en daar genieten.

*Wat is je meest memorabele moment met de band?
Er zijn er honderden. Hele mooie shows met te gek publiek, maar ook veel momenten om de shows heen. Onderweg in de bus of het vliegtuig, in hotel of tent, voor en tegenslagen die we allemaal samen beleefd hebben. Vaak is het ook lastig overbrengen als je iets hebt meegemaakt wat alleen wij snappen. Maar om een mooi moment te noemen. Ik weet nog nadat we na een veel te lange reis met vertraging in Japan aankwamen. We waren moe en gaar maar het was heel speciaal om daar te zijn. Bij aankomst op het festival stonden er fans te wachten met een geschilderd doek waar op stond: “Welkom Jungle by Night”. We waren meteen niet meer moe.
f

*Jullie gaan optreden op Pinkpop (3FM stage), Glastonbury én North Sea Jazz. Op welke van de 3 verheugen jullie je het meest en waarom?

Het zijn alle drie natuurlijk hoogtepunten van de zomer, allemaal op hun eigen manier. Pinkpop wordt ons allergrootste podium ooit en is ook het laatste grote festival van NL waar we nog niet hebben gestaan. North Sea Jazz is een hoogtepunt als het gaat om de artiesten waarmee je het podium deelt en niet te vergeten geweldig eten. Maar Glastonbury is wel het speciaalst van de drie. Elke band droomt ervan om daar ooit te mogen staan en die droom wordt nu voor ons werkelijkheid. Dus dat wordt weer een mooie trip voor ons naar Engeland naar het bekendste festival van de wereld.

*Met wie zou je graag nog eens optreden? en welk achterliggend optreden vergeet je nooit meer?
We zijn zeer vereerd dat we al met een groot deel van onze helden het podium hebben mogen delen. Mulatu Astatke, Seun Kuti, Tony Allen, Ebo Taylor, Armand, etc.. Maar ook gillende japanse vrouwtjes, die we van het publiek op het podium vroegen om een bekende Japanse track mee te zingen die we speciaal voor die trip hadden ingestudeerd. Allemaal mooie momenten om nooit meer te vergeten. En er komen er hopelijk nog een paar bij deze zomer. Met Adele op Glastonbury bijvoorbeeld. Maar helaas hebben we geen vocals, misschien kan ze een eitje shaken. (AR)