Black Oak

Intrigerende videoclip introduceert debuutalbum Equinox.

black oak1

Vandaag is de eerste videoclip van Black Oak uitgekomen. Qua thematiek is The Grain de meest logische eerste video van het debuutalbum Equinox. De equinox is het verschijnsel dat twee keer per jaar plaats vindt en staat voor het moment waarop dag en nacht precies even lang zijn.

In de video van The Grain worden de gezichten van zangers Geert van der Velde en Thijs Kuijken in de buurt van duisternis weergegeven in een fel licht als ze stoïcijns staren en zingen in de camera. Door slimme editing trucs in combinatie met mooie, psychedelische projecties van filmmaker en videograaf Jonathan Sipkema, is The Grain een krachtige en vervreemdende video geworden. Als in het tweede deel van de video de gezichten van beide zangers zijn verbonden en in sync met elkaar bewegen resulteert dit in een bijna griezelig en surrealistisch beelden.

Afgelopen 13 mei is het album Equinox van Black Oak uitgekomen. Het album was snel geboren toen de singer-songwriters Geert van der Velde (The Black Atlantic) en Thijs Kuijken (I Am Oak) besloten de handen ineen te slaan. Het leverde direct een verrassende combinatie op. De muziek van Black Oak is een mooie samensmelting is tussen I Am Oak’s melancholische folk en het kenmerkende gevoel voor melodie van The Black Atlantic. Zelfs de bandnaam is een symbiose tussen de andere bands van de heren: The Black Atlantic + I Am Oak = Black Oak.

Het complete album is geïnspireerd op de evenwichtige balans tussen dag en nacht, zwaar en licht, het contrast tussen de karakters van de songschrijvers. De nachtelijke sferen van I Am Oak’s folk versmelten met de open, opgewekte klank van The Black Atlantic. Gebalanceerd, maar soms juist ook contrasterend. Het is echter de magische combinatie van de twee uitgesproken stemmen die samengaan in de beste traditie van acts als Bon Iver, Fleet Foxes of Crosby, Stills, Nash and Young.

Black Oak

Black Oak bestond hypothetisch al jaren, als een een combinatie van beide bandnamen. “We maakten al jaren de grap tegen elkaar dat we met onze “supergroep” Black Oak op tour zouden moeten gaan”, legt Van der Velde uit. Maar, het was pas in 2014 dat beide songwriters samen muziek gingen schrijven. Het resultaat was de The Black Atlantic/I Am Oak split EP Black Oak. Hierop stonden onder andere twee nieuwe gezamenlijke nummers. “Onze schrijfsessies zijn heel intuitief”, vertelt Kuijken. “Geef ons een paar uur tijd en er ligt een nieuw nummer in ruwe vorm klaar”, vult van der Velde aan. Na het uitbrengen van de split EP en een gezamenlijke tour door Duitsland en Zwitserland in 2014 bleven de heren schrijven. Inmiddels is Black Oak een volwaardige band, verscheen in oktober 2015 de EP Gallop en op 13 mei 2016 het debuutalbum Equinox.

Video – The Grain