Traumahelicopter

Gronings trio terug met nieuw album.

trauma

Traumahelikopter is terug en naar eigen zeggen “ready as we’ll ever be”. Al is het Groningse trio natuurlijk nooit echt weggeweest. Begin dit jaar speelden ze voor het eerst nieuw materiaal tijdens een nu al legendarische editie van hun eigen Zadelpijn-feest tijdens Eurosonic/Noorderslag, later verscheen single Look the Other Way op het Oostenrijkse Bachelor Records en ondertussen vloog de band naar Amerika voor een optreden op Burgermania, hét feestje van Burger Records tijdens het South By Southwest-festival in Austin.

En nu is daar een nieuwe plaat, Competition Stripe, die in oktober uit zal komen via Excelsior Recordings en volgend voorjaar in Amerika wordt uitgebracht door Burger Records. Het album is volgens de band een logische volgende stap na I Don’t Understand Them At All, waarop al een rijker en melodieuzer geluid te horen was dan op het titelloze debuut uit 2013, dat destijds letterlijk insloeg als een bom nadat een uitzinnig publiek het plafond sloopte tijdens een show op Noorderslag dat jaar.

Zanger Mark Lada: “Ik zie traumahelikopter het liefst in een traditie van gitaarbands, waarbij een stel gelijkgestemde vrienden samen de muziek maakt die ze graag wil maken. We hoeven het wiel niet per se opnieuw uit te vinden, maar we proberen wel iets nieuws en eigens te doen met de invloeden die we hebben. En die zijn zoveel breder dan alleen punk of garagerock. Als er maar een bepaald soort eerlijkheid in zit.”

Competition Stripe verschijnt op 21 oktober via Excelsior Recordings. Dit najaar is traumahelikopter select live te zien in Nederland. Luister naar Somewhere.