Crossing Border 2016

Crossing Border Festival met spannende namen op de affiche.

pj-harvey-credit-seamus-murphy-small

De 24e editie van Crossing Border biedt grote namen als PJ Harvey, Barry Hay, Michael Franti, Tim Burgess (The Charlatans), Arnon Grunberg, en Amber Arcades. Het festival biedt een interessant muziek- en literatuurprogramma.

Onbetwiste headliner van het festival is de Britse PJ Harvey, die tot op heden negen succesvolle albums uitbracht, genomineerd werd voor zes Grammy’s, en als enige artiest ooit twee Mercury Prizes won. Op Crossing Border draagt ze voor uit haar eerste dichtbundel, The Hollow of the Hand. Aan de muziekline-up is ‘soulfunkjazzman’ Tiggs da Author toegevoegd, die in augustus nog een van de favorieten op Lowlands was. Ook zijn er twee lokale, opkomende acts bevestigd: psychrockband The Hazzah en synthpopduo Tears & Marble, met Bella Hay, dochter van Barry Hay die tijdens het festival zijn boek presenteert. De komst van Jørn “Necrobutcher” Stubberud zal ongetwijfeld stof doen opwaaien: de bassist van de omstreden deathmetalband Mayhem heeft zijn memoires verzameld in Death Archives, uitgegeven door Thurston Moore, de frontman van  Sonic Youth. Andere nieuwe bevestigingen zijn onder andere woordenkunstenaars en rappers Loyle Carner (UK) en Dichter (NL), de auteurs Auke Hulst (NL) en Julia Deck (FR) en de befaamde dichter, radio-dj en toneelschrijver Lemn Sissay (UK). De Vlaamse auteur Jeroen Olyslaegers zal bovendien voordragen uit zijn boek Wil, waarbij beatboxer Scale de geluidssfeer schetst.

Bijzondere samenwerkingen artiesten en auteurs
Meer dan ooit benadrukt Crossing Border tijdens deze editie de onlosmakelijke verbintenis tussen woord en muziek met bijzondere duo-shows. Zo is auteur en countryfanaat Christophe Vekeman samen op het podium te vinden met Kiss The Anus Of A Black Cat-voorman Stef Heeren en ontmoeten de Groningse singer-songwriter Djurre de Haan (Awkward I) en Jan van Mersbergen elkaar. Leon Verdonschot deelt het podium met Tom Pintens (ex-Zita Swoon, Het Zesde Metaal) en dichter Peter Holvoet-Hanssen zal zijn woorden laten begeleiden door de Mexicaans-Gentse ethnojazzmuzikant Luiz Márquez. Magische momenten gegarandeerd.

Crossing Border 2016
De 24e editie van het festival begint al op woensdag 2 november en beleeft haar hoogtepunt op vrijdag 4 en zaterdag 5 november op podia in Paard van Troje, de Zwarte Ruiter, de Blauwe Kamer (boven Hoender en Hop), Humanity House, de Lutherse Kerk, het Koorenhuis en meer locaties rondom het muzikale hart van Den Haag. Nog meer dan voorgaande jaren zal de nadruk liggen op de cross-over tussen literatuur en muziek, in de meest uiteenlopende genres, van zowel nationaal als internationaal niveau.

Volledige line-up:
Muziek: Michael Franti | Cass McCombs Band | The Low Anthem | C Duncan | John Paul White| Eleanor Friedberger | Amber Arcades | | KONGOS | Tiggs da Author | Emiliana Torrini & The Colorist | Noura Mint Seymali | Minor Victories | Tourist LeMC | Lisa Hannigan | Angel Olsen | Xenia Rubinos | The Hazzah | The Marcus King Band | Smutfish presents: Smetvis | Shame | Loyle Carner | Warhaus | Rodrigo Amarante | Palace | The Big Moon | Hef (spoken word) | Sarah Neufeld | XIXA | John Moreland | Charlie Cunningham | Gwenno | Tears & Marble | Dichter

Boekpresentaties door: Karl Hyde (Underworld) | Barry Hay (Golden Earring) | Tim Burgess (The Charlatans) | Will Carruthers (Spacemen 3, Spiritualized) | Jørn “Necrobutcher” Stubberud (Mayhem)

Literatuur: PJ Harvey (poetry) | Carl Frode Tiller | Lemn Sissay | DBC Pierre | Michel Faber | Arnon Grunberg | Albert Sanchéz Piñol | Antoine Leiris | Christophe Vekeman en Stef Heeren | Morten Strøksnes |Kat Kaufmann & Simone van Saarloos | Maartje Smits | Jan Vanriet | Peter Holvoet-Hanssen & Luiz Márquez | Peter Buwalda & Donald Ray Pollock | | Erik Jan Harmens & Ilja Leonard Pfeijffer | Marieke Rijneveld | Paul Kingsnorth | Auke Hulst & Lee Clay Johnson |Lotte Dodion | Harry Parker | Jan van Mersbergen & Djurre de Haan (Awkward I) | Thees Uhlmann & Lukas Bärfuss | Basje Boer | Stuart Evers | Thees Uhlmann | Roos van Sen | Laura Vazquez | Leon Verdonschot & Tom Pintens| Will Burns | Jeroen Olyslaegers & Scale |Julia Deck | Eva Meijer| Marco C. van der Hoeven

Ticketlinks:
Verzamellink: http://www.ticketmaster.nl/artist/crossing-border-tickets/930810
4 november: http://www.ticketmaster.nl/event/169019
5 november: http://www.ticketmaster.nl/event/169023
Passe-partout: http://www.ticketmaster.nl/event/169025