Diouff

Verrassend Nedertronica trio brengt debuutalbum uit.

diouff

Op 4 november verschijnt het gelijknamige debuutalbum van het trio dat bestaat uit Dion Cassius (Jawat, Duvelduvel), Bram van den Oever (Gluid) en Len van de Laak (Bertolf). Samen maken zij muziek die het best te omschrijven is als Nedertronica: elektronische muziek met een flinke dosis organische elementen en Nederlandstalige vocalen als episch centrum en is alleszins het beluisteren waard. De muziek van Diouff klinkt fris, gelaagd en spannend….

Ontopofmusic had een interview met de heren.

Hoe zou je jullie muziek het beste omschrijven?

=Elektronisch, gelaagd , spannend, atmosferisch, avontuurlijk met invloeden van vele uiteenlopende muziekstromingen , kortom Nedertronica.

Jullie hebben je sporen verdiend bij bands als Bertolf, Jawat, Duvelduvel en Gluid. Hoe kijken jullie daarop terug?

=Niet of nauwelijks . Iemand die de plaat zou luisteren en deze acts/ bands kent, zal waarschijnlijk nooit kunnen vermoeden dat 1 van die gasten ook daar deel van uitmaakte… .

Wanneer ontstond het idee om een eigen formatie op te richten?

= In 2008 ontstond denk ik het 1e Diouff nummer alleen wisten we toen nog niet dat we het in 2014 Diouff gingen noemen. Dion en Bram wisselden al jaren sporadisch ideeën en schetsen voor tracks uit maar waren beiden te druk met andere projecten ( Dion met hiphop en dubstep producties en Bram met veelal muziek voor theater-en dansvoorstellingen) om die schetsen door te ontwikkelen tot volwaardige tracks. Pas in 2014 werd er besloten om toch maar eens een 4 tal ideeën echt af te maken, dit leidde tot een 1e EP . Deze EP vond z’n weg naar wat platenlabels waarvan er een paar meer dan gedesinteresseerd waren en V2 gelijk al het meest concreet was . Begin 2015 werd t al vrij snel duidelijk dat om t “live” een beetje waar te maken er nog iemand bij moest. Dit werd dus Len en dit bleek al vrij snel een schot in de roos , niet alleen bracht hij het “live” element naar een hoger level maar ook creatief gezien bleek er een behoorlijke “klik” te zijn. Bijna alle nummers op het album zijn dan ook in 2015 gemaakt, alleen “O mijn god” is nog overgebleven van de vele oude tracks.

Waarom kozen jullie voor muziek in het Nederlands?

= Bram heeft inderdaad al meer dan 10 jaar terug ooit eens besloten dat ie nooit meer in het Engels wilde zingen. Voornamelijk omdat z’n Engelse uitspraak te belabberd is en z’n Engelse woordenschat te beperkt is.

Wat zijn jullie grote voorbeelden?

= Ik denk niet dat we specifieke grote voorbeelden hebben. Een ieder heeft wel z’n favoriete albums die van een dusdanige invloed zijn dat je in een bepaalde periode op een bepaalde manier over muziek denkt en hoe het zou moeten klinken. Maar om nou van grote voorbeelden te spreken nee.. (maar van invloed zijn geweest Portishead, Massive Attack, Radiohead, Animal Collective, The Acid, Moderat, Jane’s Addiction, Spinvis, Doe Maar, )

Wat zou je willen bereiken met jullie muziek?

= Wereldberoemd en stinkend rijk natuurlijk.. Nee, ik denk daar eigenlijk nooit over na. Ik hoop dat er mensen zijn die onze muziek kunnen waarderen en hoe meer dat er zijn hoe beter.

Wat wil je kwijt over jullie debuutalbum?

= Luister hem en geef ons debuutalbum een kans , waarschijnlijk wordt ie steeds beter naarmate je m vaker draait. Een gevalletje groeiplaatje :).

Hierbij alvast een voorproefje met de links naar de spannende video’s van de singles:

O Mijn God:

En

Roze Wolk:

Door Anneke Ruys