Crossing Border Zaterdag 5 November

Meer verrassende optredens tijdens dag 2 van het festival.

m_m_2h0a1193

Op 5 november barstte dag 2 van het Crossing Border Festival in Den Haag los. Met vele interessante muziek- en literatuur optredens van onder meer PJ Harvey, Barry Hay, The Low Anthem, Angel Olsen, Minor Victories, C. Duncan, Palace en Cass McCombs Band.

m_3a4a1060

PJ Harvey in de Lutherse Kerk

Singer-songwriter PJ Harvey las voor uit haar eerste gedichtenbundel The Hollow of the Hand, een co-productie van PJ (‘Polly Jean’) Harvey en fotograaf Seamus Murphy. Ze deed dat voor een stampvolle zaal waar de aanwezigen konden genieten van een uiterst gepassioneerde voordracht (foto: Anneke Ruys)

m_m_2h0a1059

Angel Olsen in The Raven

De Amerikaanse singer-songwriter Angel Olsen in de Grote Zaal van Paard van Troje zorgt voor een afwisselend folk- en indierock optreden, waarin emotievolle songs overheersen met zo nu en dan een dosis rock.
m_m_2h0a1091

Palace in het Koorenhuis

Er is reikhalzend uitgekeken naar het optreden van Palace. Die verwachtingen worden waargemaakt met een bluesy indierock optreden. Het kan zo maar zijn dat over het optreden hier nog lang over nagepraat gaat worden met toekomstige opmerkingen: “hier ben ik nog bij geweest toen ze in het Koorenhuis speelden”.
m_m_2h0a1150a

Minor Victories in The Raven

Minor Victories bestaat uit leden van gerenommeerde bands als Editors, Mogwai en Slowdive. Het is bij voorbaat al een topformatie, al moet het resultaat van de via Skype en Wetransfer tot stand gekomen plaat nog live worden waargemaakt. Dat gebeurt inderdaad met bezwerend mooie songs met zangeres Rachel Goswell in de hoofdrol. Een mooi optreden.
m_m_2h0a1221

C. Duncan in Heartbeat Hotel

De Schotse C. Duncan zorgt samen met zijn muzikanten voor een spraakmakend optreden. De close harmony pop klinkt perfect en is een opvallende mengeling tussen klassiek en modern, soms met een opvallende sixties feel. Meeslepend en smaakt naar meer.

3a4a1214b

Barry Hay & Sander Donkers in Lutherse Kerk

Barry Hay, frontman van Golden Earring, is zevenenzestig jaar, maar nog steeds een charismatische rockster. Zelfs in de redelijk gevulde Lutherse Kerk verschijnt hij met zijn onafscheidelijke donkere zonnebril. De reden van zijn komst naar Crossing Border is geen muziekoptreden, maar de biografie die hij schreef over zijn leven. Daarin vertelt hij over zijn leven in en buiten de spotlights, over zijn jeugd, zijn familie en zijn seks, drugs en rock ‘n roll leven.

m_m_2h0a1249

The Low Anthem in The Raven

Bij The Low Anthem staat het experimentele aspect centraal. Het gaat hier dan ook meer om een kunstcollectief dan een band. Tijdens het psychedelisch getinte optreden spelen de meest bizarre instrumenten een hoofdrol. Rustige, melancholische liedjes worden abrupt afgewisseld met keiharde rockklanken, om daarna opeens weer terug te vallen in een dromerige sfeer. Het optreden wordt geintroduceerd met een ouderwetse typemachine die als percussie-instrument gebruikt wordt.

m_m_2h0a1274

Cass McCombs Band in Koorenhuis

Aan de Cass McCombs Band de dankbare taak om Crossing Border 2016 in het Koorenhuis af te sluiten met een bomvolle zaal waar vanaf het begin echt niemand meer bij kan. McCombs is een grensverleggende muzikant die houdt van het extreem mixen van stijlen. Folk, country, funk en punk en zelfs een reggae-sausje. Een mooie afsluiter voor een van de mooiste festivals die er bestaan

Fotografie: Angela van Tol-Largaespada