Steffen Morrison

Zanger over zijn belangrijke rol in I’M A SOULMAN.

3a4a1674b

(foto Anneke Ruys)

Steffen Morrison neemt in de voorstelling I’M A SOULMAN samen met zangeres en actrice Joy Wielkens en de beste R&B Band van Nederland de Soul van de Sixties een belangrijke plek in. Wij spraken de zanger over zijn bijzondere muzikale rol in de theatervoorstelling.

Door Anneke Ruys

I’M A SOULMAN vertelt het verhaal over het legendarische platenlabel STAX. Een label dat niet zonder slag of stoot van de grond kwam. Naast het spelen van hits als Dock of the Bay en Knock on Wood wordt ook het tijdsbeeld geschetst waarin rassenrellen, Vietnam en politieke moorden centraal stonden. Het publiek gaat samen met cast en band terug in de tijd naar het jaar 1958. Amerika wordt dan geteisterd door rassenrellen waar maar geen einde aan lijkt te komen.

De liedjes in de voorstelling laten zich horen als feel good music, maar wel met soms droevige teksten wat een mooi geheel maakt.

m_img_2548

(foto Anneke Ruys)

Wat vind je zelf van de theatervoorstelling I’M A SOULMAN?

Het is een belangrijke show waar je als zanger heel blij mee moet zijn dat je eraan mee mag doen. Ik voel me heel erg vereerd om in de voorstelling de muziek van STAX te mogen vertolken. Zelf ben ik al heel erg lang fan van deze muziek waar mijn ouders vroeger naar luisterden. Legendarische liedjes die hun sporen hebben achtergelaten in de muziek van nu. Wie is er als soulzanger nu niet geinspireerd door de onvergetelijke songs van Sam & Dave, Otis Redding en Wilson Pickett? Ik kende de liedjes natuurlijk al. Het was wel een uitdaging voor mij om me die songs eigen te maken en eenzelfde soort energie over te brengen.

Spreekt het verhaal van STAX jou aan?

Zeker. Het gaat over een blanke broer en zus die in de jaren 50 van de vorige eeuw midden in een zwarte wijk van Memphis, Tennessee in een oude bioscoop een platenlabel opzetten. Twee mensen die in de gemengde band Booker T & The MG’s zaten en vanuit een gedeelde passie aan iets bijzonder begonnen. Dat was in een tijd waarin rassenrellen nog aan de orde van de dag waren. Toen het verboden was voor blanken en zwarten om aan 1 tafel te zitten, zaten deze mensen in 1 studio. Hier werd de basis gelegd voor een sociale beweging die tot op de dag van vandaag voortduurt en dat is een mooi gegeven. Verder herken ik de energie van de performers van Stax in mij, maar ook de rauwigheid waarmee zij hun liedjes zongen. Recht uit het hart. Daar hou ik van. En dat is dus precies wat ik zelf teruggeef aan mijn publiek.

m_img_2527

(foto: Anneke Ruys)

Ben je zelf wel eens in Memphis geweest?

Tot nu toe nog niet, maar ik zou er dolgraag eens naartoe. Dat gaat er vast nog wel eens van komen, maar voorlopig even niet. We spelen eerst tot februari 2017 31 shows in totaal van SOULMAN. Daarmee reizen we door heel Nederland. Als je bezig bent met de muziek van STAX dan heb je ook de verantwoordelijkheid om dat vol passie en liefde te doen. Wij zijn het doorgeefluik van deze muziek die onder de oudere generatie bekend is, maar die veel jongeren niet kennen. Dat is naast de mensen die de muziek al kennen de doelgroep die we graag zouden willen bereiken.

Hoe ziet jouw toekomst er verder uit?

Van mij komt er in januari een nieuwe single uit en later volgend jaar kom ik met een eigen band Steffen Morrison & The Brothers. Op 14 januari zal ik ook optreden tijdens Noorderslag in Groningen. Daar verheug ik me erg op. Verder gaan we uitgebreid door het land touren en op festivals optreden. Maar wel alles stap voor stap. Nu leg ik even alle energie in I’M A SOULMAN, want er staan nog heel wat shows op het programma.

Voor meer informatie over I’M A SOULMAN en de theaters waar deze de komende tijd nog te zien is kijk je op http://www.legendsofmusic.nl/i-am-a-soulman/