Gloria & Emilio Estefan

Succesvol latin duo komt met eigen musical. Een interview met de muziekgiganten. 

m_3A4A4382

Gloria & Emilio Estefan blikken in hun eigen musical On Your Feet! terug op een mooi muzikaal leven. Al verschillende decennia lang weerklinken hun latin popklanken vanaf concertpodia, uit cd speakers en tijdens talentshows waarbij hun liedjes ook nog eens door verschillende generaties vertolkt worden. Nu is het waar gebeurde verhaal van de Estefans in een swingende en meeslepende musical gegoten.

Door Anneke Ruys

Voor de officiele première van de kleurrijke feelgood Broadway musical On Your Feet! in het Beatrix Theater moeten we geduld hebben tot oktober, maar Gloria & Emilio Estefan waren afgelopen week ook al in Nederland. Om de mensen via interviews een voorproefje te gunnen van het wervelende latin zang- en dansspektakel en tevens het levensverhaal achter de musical te leren kennen. On Your Feet! vertelt het verhaal van de Cubaans-Amerikaanse Estefans en hun alweer 40-jarige carrière, die ooit begon met de band Miami Sound Machine en albums met daarop vooral Spaanstalige liedjes. Het verhaal van twee, tot op de dag van vandaag nog steeds verliefde mensen die elkaar verschillende decennia geleden vonden via de muziek.

Een bescheiden begonnen latin popgroepje werd onder de naam Miami Sound Machine eerst vooral in Spaanstalig Amerika groot. Later verkregen zij wereldfaam, vooral vanaf het moment dat Gloria Estefan als soliste verder ging. Met door haarzelf of samen met Emilio gecomponeerde liedjes als ‘Conga, Get On Your Feet, Rhythm’s Gonna get You’en ‘Don’t Wanna Loose You’ schreef Estefan met haar echtgenoot, geschiedenis. Gloria heeft 38 Billboard nummer #1 hits op haar naam staan en mocht ontelbare prijzen in ontvangst nemen. Met zeven Grammy awards en meer dan 100 miljoen albums wereldwijd is ze de meest succesvolle Latin cross-over artiest aller tijden. Ook Emilio Estefan bleef in de spotlights en zorgde ervoor dat ook latin artiesten als Shakira, Ricky Martin, Jennifer Lopez en Marc Anthony succesvolle – internationale – carrières kregen.

IMG_1390b

Musical

Nu na een loopbaan die veertig jaar beslaat kijken Gloria & Emilio Estefan terug op hun carrière met een musical over hun leven met daarin de vele mooie maar ook minder mooie momenten. Wat dat laatste betreft doelt Gloria vooral op het busongeluk dat in 1990 bijna een einde maakte aan haar carrière. “Op 20 maart 1990 raakte ik zwaargewond als gevolg van een ernstig busongeluk, vlakbij Scranton, Pennsylvania. Een tractor raakte onze tourbus, waardoor ik mijn rug brak en ernstige schade opliep aan mijn ruggengraat. Ondanks dat de voorspellingen niet gunstig waren besloot ik om keihard terug te vechten. Ik moest en zou weer op dat podium staan en de mensen weer vervoeren met mijn muziek. Daar had ik alles maar dan ook alles voor over”. Een wonder gebeurde uiteindelijk: na een jaar revalidatie gebruikt Gloria het ongeluk als inspiratie voor haar single ‘Coming Out of the Dark’ van het album ‘Into the Light’.

Datzelfde ongeval komt nu terug in de feelgood Broadway musical On Your Feet! De musical die op Broadway al een groot succes is en in oktober ook naar ons land komt. “On Your Feet! vertelt ons waargebeurde verhaal over liefde, afkomst en ambitie. Emilio en ik hebben altijd geloofd in ons talent en onze latin achtergrond. Ons doel was om onze latin roots terug te laten komen in onze muziek. We zijn trotse latino’s en dat mag iedereen weten. Het is ook een fijn gevoel dat wij altijd als ambassadeurs voor de latino’s  in Amerika op hebben mogen treden. Zo kunnen we laten zien dat de American dream bestaat en binnen handbereik ligt, als je er maar open voor staat”.

m_3A4A4379

Broadway

On Your Feet! Is het zoveelste kassucces van de Estefans. Op Broadway is de musical al een paar jaar een groot succes en nu is dus Nederland aan de beurt. Waarom gekozen voor ons kleine landje als eerste Europese première van Europa? Dat heeft volgens Emilio zeker een reden. “Holland was het eerste land buiten de VS en Spaans Amerika waar we grote successen boekten. Jullie land staat altijd open voor nieuwe muziekinvloeden en heeft ons sinds ‘Dr. Beat’ in 1984 meteen omarmd. Toen we hier op promotie kwamen en in Club Cartouche Utrecht optraden hadden we nog weinig Engelstalig materiaal. We zijn toen aan het jammen geslagen met conga-getinte klanken en dat sloeg meteen aan! Het publiek begon meteen te dansen en te swingen”. “Eigenlijk kun je zeggen dat onze wereldhit ‘Conga’ hier geboren is”vult Gloria aan. Want na ons succesoptreden in Utrecht zijn we meteen begonnen met componeren. Vanuit Nederland zijn we dus onze grote, internationale opmars begonnen”.

Meer dan dertig jaar later mogen de Estefans terugkijken op een uiterst succesvol muziekleven met veel nummer 1 hits, succesalbums en ontelbare awards. Nu kunnen ze daar ook weer een nieuwe mijlpaal aan toevoegen: de Broadway-musical On Your Feet! over hun eigen leven. “Een hele emotionele ervaring”vertelt Gloria. “Toen we de eerste repetities en voorstellingen bekeken kwamen er veel bijzondere herinneringen voorbij. Het is tenslotte een deel van je leven wat er aan je voorbijgaat en je beleeft die speciale momenten nog een keer, nu vertolkt door nieuwe, vaak jonge talenten”.

De presentatie van On Your Feet! in Nederland is alweer een nieuwe uitdaging voor Gloria & Emilio Estefan. “De castings zijn in volle gang en we zijn erg benieuwd. Vandaag gaan we een aantal van de kandidaten en hun performance persoonlijk bekijken, heel spannend! In oktober komen we terug om het eindresultaat te zien en uiteraard verheugen we ons daar erg op”.

On Your Feet! is vanaf 18 oktober te zien in het Beatrix Theater in Utrecht en gaat op zondag 29 oktober in première. De kaartverkoop is donderdag 12 januari gestart, meer informatie: www.onyourfeet.nl

Interview en fotografie: Anneke Ruys