GUTS wint Buma Music meets Tech Award

Dankzij GUTS nooit meer ticketfraude en woekerwinsten op tweedehands kaarten.

Schermafbeelding 2017-01-16 om 13.32.04

Tijdens Eurosonic Noorderslag heeft GUTS, de tech start-up die ticketfraude onmogelijk maakt, de Buma Music meets Tech Award gewonnen. Met de jaarlijkse BMMT Awards geeft Buma Music start-ups, die zich begeven op het snijvlak van muziek, innovatie en (digitale) technologie, de kans zich te presenteren aan een deskundige jury bestaande uit professionals uit de tech- en muziekindustrie. GUTS heeft volgens de vakjury een grote toegevoegde waarde voor organisatoren, fans én artiesten. Dankzij het smart ticketingsysteem kunnen kaartjes alleen worden gekocht (en verkocht) tegen een vaste prijs, waardoor woekerwinsten door zwarthandelaren onmogelijk wordt.

“Nog geen 10 minuten nadat de officiële voorverkoop al gesloten is, staan ze al op Marktplaats: concertkaarten, die voor woekerprijzen worden doorverkocht.”
Bron: AvroTros Radar
Maarten en Tom waren het zat. Een lening moeten afsluiten om je favoriete artiest live te zien optreden, is niet grappig. Want heb je niet binnen één minuut na de start van de verkoop je ticket bemachtigd, dan kan je plan om gezellig naar een concert te gaan, een kostbaar grapje worden. Maarten Bloemers en Tom Roetgering besloten wat computerkoppen bij elkaar te steken en ontwikkelden GUTS; een ticketingsysteem dat ticketfraude onmogelijk maakt.

“Het moet afgelopen zijn met de tussenhandel die nu 20% van alle kaartjes opkoopt en doorverkoopt.”
Bron: RTL Nieuws
Artiesten zijn het zat. Jaren werken ze aan hun programma, stoppen bloed, zweet en tranen in hun show. En dan, op het moment dat ze gaan toeren om hun publiek voor een redelijke prijs te trakteren op dat moois, zijn er paar slimme jongens die met een paar muisklikken een bak kaarten opkopen en met forse verhoging doorverkopen. Zonder er iets noemenswaardigs creatiefs voor te doen. Bah.

“Die doorverkopers zijn bezig om over de rug van artiesten geld te verdienen en de prijzen op te stuwen en wij krijgen de gedupeerde klanten bij ons aan de deur.”
Bron: Kassa
Theaters en concertzalen zijn het zat. Daarom is GUTS ook voor hen een uitkomst. Tickets die via GUTS worden verkocht verlenen gegarandeerd toegang tot het evenement, zelfs wanneer het kaartje meerdere keren is (door)verkocht. Het ticket weet zelf wanneer het (door)verkocht is en genereert elke keer een nieuwe unieke code. Elk ticket voor iedere eigenaar is uniek, waardoor fraude onmogelijk is. Promotors en podia kunnen GUTS gebruiken zonder te investeren in dure scanners of andere hardware. Het enige wat nodig is, zijn smartphones.

“700 euro voor een kaartje voor Adele, kom je misschien niet eens binnen…”
Bron: NOS
Fans zijn het zat. Tickets die voor het dubbele en soms zelfs het vierdubbele worden doorverkocht, vormen geen uitzondering. De echte fans liggen er graag een maandje krom voor om hun favoriete artiest te zien optreden. Nou ja, graag? Vraag ze of ze het fair vinden dat ze een paar honderd euro betalen voor een kaartje dat officieel € 65 kost en niemand zal beamen dat dat oké is.

“Youp van ’t Hek last oudejaarsconference af wegens zwarthandel tickets.”
Bron: TROUW
Youp van ’t Hek is het zat. En daarom staat hij vierkant achter GUTS. Hekwerk, Youps impresariaat trouwens ook. Zij vielen als een blok voor de blockchain technologie van GUTS om zo ‘smart-tickets’ te maken. Blockchain maakt het onmogelijk om eigenschappen zoals de prijs van het ticket te veranderen en is daarmee dé enige garantie voor een eerlijke en transparante doorverkoop van tickets.

Meer info: https://guts.tickets/