Edisons POP 2017

Op 13 februari werden in de Westergas in Amsterdam de Edisons POP uitgereikt.

Edison_Pop_2017_Westergas_Amsterdam_13022017_Gwendolyne-7462

De prestigieuze muziekprijzen werden als volgt verdeeld:

OEUVREPRIJS – ANOUK
Ze is ongrijpbaar, zoals alle grote kunstenaars en artiesten dat zijn, een autonome muzikant die staat voor haar keuzes, voor haar carrière, die zich door niemand van haar eigen visie laat afbrengen. Ze kijkt niet in de achteruitkijkspiegel maar voortdurend vooruit, naar nieuwe muziek om te ontdekken, nieuwe stijlen om mee te experimenteren, nieuwe plannen, nieuwe energie.

POP – DOUWE BOB – FOOL BAR
De jury is erg onder de indruk van de ontwikkeling die deze jonge popster zo snel heeft doorgemaakt en kijkt uit naar diens artistieke toekomst.

ROCK – KENSINGTON – CONTROL
Dat de groep op het toppen van hun zegetocht dat experiment is aangegaan en met veel succes ook artistieke groei najaagt en erin slaagt om artistiek én commercieel te scoren en te boeien is voor de jury reden hen te belonen met een Edison.

HIPHOP – ROTTERDAM AIRLINES – GATE 16
Dat dit muzikaal zeer diverse aanbod van talent met de eerste verzamelalbum direct meedraait in de absolute top, dikke hits scoort en ook live flink indruk maakt, is uniek en maakt van Gate 16 de winnaar in deze categorie.

DANCE – WEVAL – WEVAL
De jury is erg enthousiast over de verrassende productiekeuzes en verfrissende geluiden en de authentieke, zeer eigen stijl die Weval neerzet. De muzikale opbouw, zowel van de nummers op zich als het album als geheel, is meesterlijk en voortdurend boeiend. Een debuut op absoluut topniveau.

ALTERNATIVE – KLANGSTOF – CLOSE EYES TO EXIT
Klangstof maakte naar mening van de jury een album dat uitdaagt tot verdieping, een plaat vol creatieve vondsten en terugkerende thema’s die niet in één keer alle geheimen prijsgeeft, maar uitnodigt tot intensief luisteren en ontdekken en verbanden leggen. Een boeiende band die de jury graag een extra zetje geeft.

NIEUWKOMER – INDIAN ASKIN – SEA OF ETHANOL
De brutale, nieuwerwetse en tegelijkertijd prettig pretentieloze mix van 60’s-psychedelica en 90’s-viezigheid is goed voor een ijzersterk en volstrekt onvoorspelbaar debuutalbum.

VOLKSMUZIEK – ANDRÉ HAZES JR. – LEEF
André Hazes junior is nog jong, net 23 geworden, en nu al extreem succesvol, terwijl het grootste deel van zijn carrière nog voor hem ligt. De jury kijkt ernaar uit hem verder te zien groeien.

VIDEOCLIP – TYPHOON / REGISSEUR: IVAN BARBOSA – WE ZIJN ER
Barbosa en Typhoon maakten een video op topniveau, met de kwaliteit van een speelfilm, waarin ze de misdaad van de slavernij invoelbaar maken, die in deze tijd plaatsen en zo de kijker en luisteraar dwingt na te denken over niet alleen de geschiedenis van kolonisatie en mensenhandel, maar ook de echo’s daarvan in het heden. Een ijzersterk statement.

ALBUM – BROEDERLIEFDE – HARD WORK PAYS OFF 2
2016 was, zonder twijfel, het jaar van Broederliefde, en dat hadden er toch niet veel aan het begin van het jaar voorspeld. Maar de jongens van Broederliefde bouwden, bouwden en bouwden vanuit Spangen aan een almaar groeiende schare fans en na, inderdaad, heel hard werken, was de pay off dit jaar extra, extra zoet.

SONG – MARTIN GARRIX FT. BEBE REXHA – IN THE NAME OF LOVE
Geen discussie daarom aan de jurytafel, Martin Garrix heeft met In The Name Of Love een wereldhit van grote klasse gemaakt en kende daarin in Nederland in 2016 geen enkele concurrentie.

Bekijk de foto’s van onze fotograaf Gwendolyne van Erp