Elementary Penguins

Band vindt zichzelf opnieuw uit op The Charge Of The Light Brigade.

TEP PROMO 2 Klein - Credits Claire Witteveen

Onder de titel The Charge Of The Light Brigade brachten Elementary Penguins op 10 maart hun tweede album uit. De formatie heeft zichzelf voor de opvolger van het in 2014 verschenen debuut Weekend Transition opnieuw uitgevonden en verkennen op gedurfde wijze nieuwe paden. De band heeft niet stil gestaan, blaakt van het zelfvertrouwen en straalt dat ook uit. Lees alle ins & outs over het nieuwe album en de plannen van de band in het interview wat wij met hen hadden.

The Charge Of The Light Brigade is jullie tweede album. Geen kopie of vervolg van jullie debuut Weekend Transition maar een nieuwe weg ingeslagen. Bewust?

Bewust en onbewust denk ik, maar met het onbewuste weet je het natuurlijk maar nooit… Het bewuste zit hem erin dat we keuzes hebben gemaakt over de stijl van de nummers, de instrumenten en de manier van opnemen. We hebben een helder en eerlijk geluid geprobeerd te bereiken. Het onbewuste heeft misschien doorgewerkt in de onderwerpen van de nummers zelf. Het nummer ‘Where The Wild Things Are’ heeft een soort reflectief perspectief op de kindertijd, wat misschien een onbewust effect van volwassen worden is.

Jullie deden veel minder zelf en lieten een groot deel van de productie over aan anderen. Waarom die keuze?

Bij het eerste album hebben we inderdaad de touwtjes amper uit handen gegeven. Dat heeft natuurlijk zijn voordelen, maar deze keer wilden we vrijer zijn in het maken van de muziek. Het gevaar van alles willen controleren/beheren is dat je het onbewuste buitenspel zet, dit kan jammer zijn omdat onbewuste keuzes vaak de spannendste zijn.

TEP PROMO 3 - Credits Claire Witteveen

De plaat werd opgenomen in de Electric Monkey Studio in Amsterdam. Waarom kozen jullie juist voor die studio?

We hadden via vrienden en producers al veel goede berichten gehoord over de Electric Monkey Studio. Toen we daar voor het eerst naar binnen liepen konden we onze ogen niet geloven, zoveel ruimte, authentieke instrumenten (zoals een klavecimbel bijvoorbeeld) en een relaxte sfeer. We waren meteen verkocht.

Hoe zou je de nieuwe plaat willen omschrijven?

Het artwork op de hoes zou ik omschrijven als een kunstwerk op zich (gemaakt door: P. Winkel). Het is gebaseerd op het nummer The Charge Of The Light Brigade, dit nummer is één van de meest serieuze nummers op de plaat,. Maar er staan ook lichte, sweet, mellow en meer rock-achtige nummers op. Een hele afwisselende plaat dus.

Wat zijn jullie grote voorbeelden en kun je dat ook in jullie muziek terug horen?

Dale (onze zanger) is Brits, dus voor invloeden van bijvoorbeeld The Who, The Beatles en The Small Faces hoef je niet ver te zoeken in onze muziek en teksten. Veel invloeden komen ook van bands die een meer filmische benadering van muziek maken hebben (zoals bijvoorbeeld The Doors of Tame Impala). In het nummer ‘The Charge Of The Light Brigade’ kun je dit horen. In dit nummer, gebaseerd op het gedicht ‘The Charge Of The Light Brigade’ van Alfred Lord Tennyson uit 1854,  spelen muziek en tekst een spel met elkaar. We hebben geprobeerd het gedicht tot leven te wekken door middel van muziek.

Het meest memorabele moment tot nu toe was…?

Als band: toen we het nieuwe album (fysiek) in onze handen hadden. Dat is het moment dat je weet dat ideeën werkelijkheid kunnen worden.

Waarom is muziek maken het allermooiste wat er is…of is dat het niet?

Ja dat is het zeker wel.

Wat mogen we de komende tijd van jullie verwachten?

We gaan het album ten gehore brengen door zoveel mogelijk op te treden. En we hebben natuurlijk nog veel meer wilde plannen, maar die houden we nog even geheim!

https://www.theelementarypenguins.com/