Danella Smith

Interview met bevlogen artieste uit Namibië.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Danella Smith is een zangeres, gitariste en songwriter van Namibische afkomst die schrijft in het Engels en Afrikaans. Haar liefde voor het Afrikaanse landschap en de cultuur is duidelijk terug te vinden in haar muziek. Een interview met deze bijzondere artieste

Door Anneke Ruys

Met elk nummer dat Danella Smith zingt probeert ze een andere sfeer te creëren. Zij neemt de luisteraar mee op een avontuur van prachtige, gevoelige pop-rock, met een vrolijke folky boventoon, tot duistere liedjes met teksten vol diepgang.

Kun je jezelf introduceren?

Ik ben geboren en getogen in Namibie, Afrika. Vanaf mijn zesde jaar speel ik verschillende instrumenten. Later ben ik klassieke gitaar gaan studeren. Ik ben een gepassioneerd musicus en via mijn muziek deel ik graag de positieve en minder positieve eigen ervaringen uit mijn leven. Via mijn muziek en de teksten die ik schrijf heb ik het gevoel dat ik sommige sociale issues die me bezig houden aan de mensen kan overbrengen. Ik hou heel veel van de natuur, open ruimtes en alle dieren op deze planeet. Dat is iets wat teruggrijpt naar mijn opgroeien in een land met een hele kleine bevolking waar je gemakkelijk in de pure natuur kunt ontsnappen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Je komt oorspronkelijk uit Namibië. Wat heeft jou naar Nederland gebracht?

Namibie Ik heb mijn man Koen ontmoet toen hij door Namibië reisde. We hadden twee opties: of in Namibië blijven of in Nederland wonen. Voor mijn muziek was naar Nederland verhuizen een duidelijke keuze. Hier kan ik mijn muzikale carrière verder uitbouwen.

Je woont tegenwoordig in Den Haag. Ben je nog wel eens teruggeweest in Namibië?

Ik ben vorig jaar augustus in Namibië geweest. Ik moet elk jaar even terug om bij te tanken. Zonneschijn, familie, vrienden, onze rijke keuken naast de uitgestrekte ruimte die er is en de wilde dieren.

Wat mis je het meest van Namibië en wat vind je het fijnst hier in Nederland?

Van Namibië mis ik vooral de ruimte die daar is met veel uitgestrekte vlakten. Hier leven de mensen bovenop elkaar en er zijn niet zo heel veel rustige plekken. Namibië is het tweede land van de wereld waar de minste mensen wonen. Wij hebben heel veel plekken waar je je in stilte kunt hullen. Je wordt daar alleen omringd door krekels.
Wat ik zo fijn vind aan Nederland is hoe de fiets een belangrijk transport is in het dagelijkse leven. Afrika zou zeker fietsroutes moeten aanleggen voor de mensen. Dat zou zo een groot verschil maken.

Danella LOGO1

In jouw muziek is je grote liefde voor je land duidelijk terug te horen. Hoe belangrijk is het om je roots en je cultuur levendig te houden?

Heel erg belangrijk. Het hoort bij mij en wie ik ben en altijd zal zijn. Ik heb Nederland tot mijn thuis gemaakt, maar Namibie zal altijd op de eerste plaats staan.

Wat zou je met je muziek willen bereiken?

Sociale bewustvorming over zaken die urgent op deze planeet aangepakt moeten worden. Daarnaast wil ik mijn liefde voor muziek overdragen.

Hoe zou je jouw muziek willen omschrijven voor mensen die er nog niet bekend mee zijn?

Folk/pop/rock met speciale invloeden waardoor het een progressieve rock vibe krijgt.

Hoe heb je de muzikanten van je band leren kennen?

Mark Brophy uit Zuid-Afrika is onze bassist. Hem heb ik ontmoet via een wederzijdse vriend. Terry uit de UK is onze drummer. Ik googlede ‘de beste drummer van Den Haag’
en kwam bij hem terecht. Ik heb contact gelegd en hij is bij de band gekomen. De Nederlandse Maarten speelde met Terry in een jazzband. We hebben hem gevraagd of hij bij ons wilde spelen. Julian, onze Duitse pianist, hebben we via sociale media leren kennen.

cover with DSB logo-1

Binnenkort wordt jouw nieuwe single en video gelanceerd in het Paard Cafe in Den Haag. Wat wil je kwijt over jouw nieuwe single?

Het nummer gaat over het ecosysteem in de wereld dat snel naar de knoppen gaat. We hebben ons saamhorigheidsgevoel verloren en onze verantwoordelijkheid tegenover de natuur.  Datgene waarmee de mens denkt vooruit te komen, betekent juist een stap terug. Het zal onze ondergang betekenen, tenzij we een stap terug doen en het huidige systeem wat niet duurzaam is achter ons laten.

Wat zijn jouw plannen voor de komende tijd?

We gaan deze zomer de studio in om mijn debuutalbum op te nemen. Gevolgd door de release van het album en heel veel liveshows.

http://www.danellasmith.com/

Danella Smith Band – Photo Frank van den Ing en Mareli Huizenga