Voudou

Voudou – een reis op het ritme van de voodoogoden.

voudou

Van Louis Armstrong en Lieve Hugo tot Ibeyi, Gil Scott-Heron en Orchestre Poly-Rythmo

Voudou is een muzikale trip van New Orleans naar West-Afrika. Het geloof in voodoo heeft niets te maken met naalden en poppetjes, maar alles met een pantheon van goden die zichzelf alleen tonen als de juiste ritmes worden gespeeld. Op 18 april komt deze verontrustende compilatie uit via Excelsior Recordings. Negentien nummers van artiesten als Louis Armstrong en Lieve Hugo tot Kid Dynamite, Ibeyi en Orchestre Poly-Rythmo.

Het album is de soundtrack bij het boek Voudou (publicatie 18 april 2017 via Atlas Contact), samengesteld door de auteur, muziekjournalist Leendert van der Valk. Boek en album laten zien dat voodoo van grote invloed is op moderne muziek. Van der Valk sprak met voodoopriesters en muzikanten in New Orleans, Haïti, Suriname, Togo en Benin en behandelt ook Cubaanse muziek.

Over de enorme invloed van voodoo op genres als jazz, blues, afrobeat, kaseko, rumba en salsa is weinig bekend omdat het niet past in het gangbare verhaal over popmuziek vanuit een voornamelijk wit perspectief. Maar er is een voodoo revival gaande onder jonge muzikanten wereldwijd. Op Voudou staan daarom naast obscure parels dan ook artiesten van wie je misschien nooit had verwacht dat ze een link met voodoo hebben. Voudou neemt je mee van oud naar nieuw, langs vier werelddelen, op een reis over de Atlantische Oceaan vol muzikale verrassingen.