Ramón Valle

Cubaanse meesterpianist viert 20 jaar muzikale rijkdom in Nederland.

Ramon valle

De klassiek geschoolde Ramón Valle was al een sensatie in Cuba toen hij in 1997 naar Nederland emigreerde. Zijn doel: dichter bij de avontuurlijke Europese jazzwereld zijn, als speler én luisteraar. En met succes: zijn open, virtuoze spel verblufte grote festivals als North Sea Jazz.

‘Het grootste talent onder onze jonge pianisten’, dat zei Grammy-winnaar Chucho Valdés over Ramón Valle. En met ‘ons’ bedoelde hij Cuba. De expressieve pianist speelt moeiteloos over de grensvlakken van jazz, klassieke muziek en latin. Inmiddels woont en werkt de van oorsprong Cubaanse pianist Ramón Valle alweer 20 jaar in Nederland. En in die tijd heeft hij een hoop geleerd over de verschillende manieren waarop mensen muziek maken én beleven.

“Nederlandse musici zijn vaak rationeler ingesteld, terwijl Cubanen volgens Valle ‘gewoon beginnen te spelen’. Bij repetities wordt bijvoorbeeld de vraag gesteld ‘Ok, hoe gaan we dit doen’, terwijl Cubanen gewoon beginnen te spelen,” zegt de pianist lachend. ” Cubanen gaan volgens Valle in die zin spontaner met muziek om. “Het gaat over het voelen, luisteren en al spelende ontwikkelen. Europeanen denken er meer over na en praten er meer over. Valle heeft veel van Nederlandse musici geleerd. Met name in zijn samenwerkingen met diverse Nederlandse jazzgrootheden, zoals Jesse van Ruller en ook het Metropool Orkest.

Op vrijdag 4 augustus viert Ramón Valle zijn jubileum met een concert met zijn trio in het Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam. Ramón Valle – piano, Omar Rodriguez Calvo – double bass en Liber Torriente – drums. Info en tickets: https://www.concertgebouw.nl/concerten/ram-n-valle-20-jaar-in-nederland/04-08-2017

Concerten van Ramón Valle dit jaar in Nederland:

4 augustus: Ramón Valle Trio / Het Concertgebouw Amsterdam
27 augustus: Ramón Valle Trio / Lantaren Venster Rotterdam
5 oktober: Duo Ramón Valle & Eric Vloeimans / Jazz in Wageningen
8 oktober: Ramón Valle Trio / Porgy & Bess Terneuzen
11 oktober: Ramón Valle Trio / Jazznjazz Cuijk
14 oktober: Ramón Valle Quintet (trio + Tineke Postma & Ruud Breuls) / Parkstad Limburg Theaters
22 oktober: Duo Ramón Valle & Eric Vloeimans / Hot House Leiden
18 november: Ramón Valle Trio / Hilverjazz in Hilvarenbeek