Ásgeir

Ijslander voegt twee Nederlandse clubshows toe.

artist-large-asgeir

Met een concert in Openluchttheater Caprera op 10 augustus aanstaande kondigt Ásgeir Trausti Einarsson, kortweg Ásgeir, twee clubshows voor later dit jaar aan. Op 14 oktober komt Ásgeir naar De Oosterpoort en op 19 oktober is de IJslander te gast in TivoliVredenburg. Zijn recente, langverwachte tweede album ‘Afterglow’ staat daarbij centraal.

Ásgeir en Nederland
Nederland maakte voor het eerst kennis met Ásgeir via Eurosonic in 2013. In januari 2014 keerde hij terug naar Groningen om tijdens Eurosonic de European Boarder Breakers Award in ontvangst te nemen, volgde dezelfde maand de release van de Engelstalige versie van zijn debuutalbum (‘In The Silence’) en waren er dat jaar succesvolle optredens op Into The Great Wide Open en in Paradiso. In 2015 gaf Ásgeir een concert Live at Amsterdamse Bos en in 2016 was hij te zien op Best Kept Secret. Onlangs, begin mei 2017, zag eindelijk zijn tweede album (‘Afterglow’) het levenslicht, wat leidde tot een in no-time uitverkochte Paradiso-show.

Afterglow
Hoe volg je de perfecte debuutplaat op? Fans van Ásgeir hoefden niet te vrezen: de ten tijde van zijn internationale doorbraak nog timide muzikant reisde de hele wereld rond en barst van de ideeën. “Voor ik op tour ging, heb ik alleen in Zweden en Denemarken opgetreden. Nu weet ik soms niet eens meer waar ik wel of niet ben geweest”, zegt Ásgeir met een knipoog. Het is die wereldwijde ervaring die goed te horen is op Afterglow. Gebleven zijn de tegenstelling tussen de ijzige elektronica en Ásgeirs warme stem. Nieuw zijn de invloeden van soul, R&B en zelfs gospel van over de hele wereld. De introverte Ásgeir: “Ik heb mijzelf echt beter leren kennen met dit album en merk dat ik gegroeid ben. Het zou wel leuk zijn als andere mensen dit album ook kunnen waarderen”, zegt hij grappend.

Maar daar hoeft de IJslander zich geen zorgen over te maken: “Als je tweede album de ontstellend mooie muziek heeft zoals we die kunnen beluisteren op Afterglow, dan ben je er niet alleen in geslaagd de zoektocht te volbrengen, dan heb je het onwaarschijnlijk fraaie debuut In The Silence zelfs weten te overtreffen. Zo prachtig is de tweede langspeler van Ásgeir Trausti Einarsson echt.”, aldus Written in Music. Ook PodiumInfo is enthousiast: “Ásgeir is weer terug. En hoe. We horen wat herkenbare dingen terug, maar het is toch anders… een geweldig album waar je dag in dag uit naar zou willen luisteren.”