Susana Raya

Albumrecensie Susana Raya – Wind Rose.

Susana raya

Wind Rose is het debuut van singer-songwriter Susana Raya. Geboren in Spanje, getraind in klassiek gitaar spelen, maar verhuisd naar Amsterdam om een studie jazzgitaar af te ronden aan het conservatorium. De afgelopen jaren trad Raya vaak op en schreef veel muziek. De ontwikkeling en resultaten zijn te horen op haar fraaie door crowdfunding tot stand gekomen album.

De toonaangevende Amerikaanse jazzcriticus en historicus Ted Gioia noemde Raya de Andalusische Eva Cassidy en selecteerde Wind Rose als een van de beste albums van 2016. De vergelijking met Cassidy is zo gek niet. Maar net zo goed sluimert er qua stem en muziek iets door van Norah Jones en Joni Mitchell. Laatstgenoemde is ook niet toevallig, gegeven de prachtige Spaanstalige bewerking van het liedje All I Want. De enige cover, want Raya schreef het andere materiaal zelf. De plaat voornamelijk ingetogen, knap gearrangeerde liedjes, afwisselend in het Engels en het Spaans gezongen.

Als er iets is dat direct opvalt bij het beluisteren van Wind Rose, dan is het de organische samenwerking tussen stem en gitaar: melodieus, beheerst en romantisch. De sfeer op het album ademt warmte en intimiteit. Raya nam de plaat op in New York met een niet gering team, waaronder bassist Steve Swallow (Pat Metheny en John Scofield) en gitarist Leo Amuedo (Trijntje Oosterhuis en Ivan Lins). Cyro Baptista (Paul Simon en Herbie Hancock) voegt subtiele percussiepartijen toe. Wind Rose is een overtuigend debuut waarop Raya op hartverwarmende wijze prachtige singer-songwriter liedjes mengt met haar Spaanse roots. ****
Label: Eigen beheer

Albumrecensie: Serge Julien