Crossing Border

Volledig programma Crossing Border bekendgemaakt.

Onder andere Melanie de Biasio, Tamino, Margo Jefferson en Abdelkader Benali op 25e editie Haags festival

Crossing Border heeft vandaag een reeks nieuwe namen aangekondigd. Hiermee is het programma van het Haagse muziek- en literatuurfestival vervolledigd. Ook werd bekend gemaakt dat het startsein van het festival gegeven wordt met de uitreiking van de prestigieuze Europese Literatuurprijs.

Nieuwe literatuur- en muzieknamen

Na eerdere bevestigingen als Nick Mulvey, Orchestra Baobab, Hanna Bervoets en Rebecca Solnit, presenteert Crossing Border nog meer klinkende namen uit de literatuur- en muziekwereld. Zo is de Afro-Amerikaanse schrijfster Margo Jefferson in het kader van BorderKitchen te gast en komt prozaïst, dichter en televisiemaker Abdelkader Benali voorlezen uit eigen werk. Muziek komt van ondere andere de nieuwste Belgische sensatie Tamino, de Franstalige hiphopartiest Baloji, de hardcore-jazz-postpunk-crossover Robocobra en de alom geprezen jazz zangeres Melanie de Biasio.

Uitreiking Europese Literatuurprijs
De jaarlijkse Europese Literatuurprijs, zal dit jaar op de openingsdag van Crossing Border officieel worden uitgereikt in de Lutherse Kerk. De Europese Literatuurprijs bekroont een roman geschreven en vertaald in een taal van een land dat behoort tot de Raad van Europa. De shortlist bestaat momenteel uit de auteurs László Krasznahorkai, Margaret Mazzantini, Max Porter, Zadie Smith en Juli Zeh. Een dezer dagen zal bekend gemaakt worden welke auteur en vertaler de prijs op 2 november in Den Haag in ontvangst mogen nemen.

Aandacht voor visuele kunst
Traditiegetrouw is ook visuele kunst onderdeel van Crossing Border. In het kader van het Engelse striptijdschrift Scratches krijgen opkomende of gearriveerde stripauteurs dit jaar een podium tijdens het festival, waaronder toptekenaars als Herr Seele, Erik Kriek en Judith Vanistendael, internationale sterren Ulli Lust en Derf Backderf. De tekenaars krijgen een visuele introductie door de tekenaar en Scratches-hoofdredacteur Joost Swarte, waarna ze door uitgever en redacteur Mara Joustra geïnterviewd worden.

Crossing Border viert dit jaar zijn 25e editie en centreert zich net als vorig jaar in en rond poppodium Paard, midden in het muzikale hart van de stad, van 2 tot en met 4 november.

Tickets voor Crossing Border zijn reeds verkrijgbaar.

Dagtickets: €30 / Passe-partouts: €50 (ex. servicekosten)
Dagticket met CJP-korting: €22,50 / Passe-partouts met CJP-korting: €40

Ticketlinks:

3 november: http://www.ticketmaster.nl/event/191549

4 november: http://www.ticketmaster.nl/event/191553

Passe-partout: http://www.ticketmaster.nl/event/191555

Verzamellink: http://www.ticketmaster.nl/artist/crossing-border-tickets/930810

Volledige line-up:

Literatuur

Abdelkader Benali, Ali Bader, Annelies Verbeke, Claire Louise Bennett, Cosey Fanni Tutti, David Keenan, Hanna Bervoets, John Grant (interview), John Niven, Lesley NNeka Arimah, Lieke Marsman, Luis Felipe Fabre, Margo Jefferson, Masande Ntshanga, Massih Hutak, Maurice Seleky, Mike McCormack, Omar Hamilton, Persis Bekkering, Rebecca Solnit, Rodrigo Blanco Calderón, Ross Raisin, Sally Rooney, Thomas Heerma van Voss

Muziek

Benjamin Booker, Julien Baker, Heroes are Gang Leaders, L.A. Salami, Matteo Myderwyk, Pink Oculus, Spoon, Tom Misch, Nick Mulvey, Tamino, Angelo de Augustine, Allan Rayman, Baloji, Coely, Daymé Arocena, Jamila Woods, Jordan Mackampa, Orchestra Baobab, Priests, Robocobra, Tank and the Bangas, BNQT, Kamaal Williams, Melanie de Biasio

Graphic novels

Brecht VandenBroucke, Derf Backderf, Erik Kriek, Herr Seele, Judith van Istendael, Kristina Tzekova, Ludwig Volbeda, Lukas Verstraete, Tobias Schalken, Blexbolex, Ulli Lust.

The Chronicles

Diego Zύñiga, Fatma Aydemir, Gerda Blees, Roelof ten Napel, Systske van Koeveringe

Franse avond

Abdellah Taia, Akli Tadjer, Ann Scott, Sorj Chalandon

Vind Crossing Border online:

www.crossingborder.nl

www.facebook.com/crossingborderfestival

www.twitter.com/crossingborderfestival

www.instagram.com/crossingborderfestival