Sietske

Sietske & Band – Leaving Traces.

Sietske Roscam Abbing (Zutphen, 1985) is een verhalenverteller in woorden en klank. Haar nieuwe album ‘Leaving Traces’ is – net als haar debuut album (‘Where It Starts Again’, 2014) een samenwerking tussen Sietske als tekst- en liedjesschrijver en de Duitse, in Amsterdam woonachtige pianist/componist Dirk Balthaus. Ze worden aangevuld door uitstekende musici: Marco Zenini (IT) op contrabas, gitarist Eran Har Even (IL) en Efraim Schulz-Wackerbarth (AUS) op drums.

Elke ontmoeting laat zijn sporen achter in jou en andersom. Deze sporen kunnen betekenisvol zijn en we kunnen ons er aan hechten… of niet. Het overkoepelende thema van het album komt naar voren in het nummer ‘Leaving Traces’, wat gaat over de keuze om iets aan te gaan en daardoor te veranderen.

De ontmoeting met een vreemde (‘the Stranger’ in het lied) wordt hier gebruikt als metafoor en uitnodiging voor het nieuwe. Dirk, een begenadigd pianist en ook lid van andere gezelschappen, vat samen: “ ‘Leaving Traces’ vind ik een passende titel voor dit mooie thema wat Sietske heeft aangedragen. Deze band, dit project is echt een deel van mij geworden. Ik ben blij en vereerd om met deze geweldige musici samen te werken en dat Sietske en ik zo’n goed team vormen.”
Sietske & band – Solstice (album teaser for “Leaving Traces”)

“Ik heb vaak een verhaal in gedachten dat ik wil delen,” zegt Sietske, “Dirk en ik hebben veel middagen samen doorgebracht. Meestal beginnen we vanuit een muzikaal idee, een melodie, akkoordprogressie of ritme, met daarbij een bepaalde stemming waar de kern van een verhaal aan gekoppeld is. Van daaruit ontwikkelt het zich.” Het is een proces dat veel tijd kost, maar wat tegelijkertijd veel oplevert. Dirk: “Ik vind dat we een geweldig team zijn samen. De teksten zijn prachtig. Ze zijn echt ‘in het moment’, in het hier en nu. Sietske houdt haar innerlijke wereld niet geheim maar deelt deze juist. Dat bewonder ik. Van het begin af aan heb ik heb al van haar stem gehouden en van haar nieuwsgierigheid.” Sietske heeft vertrouwen in haar eigen muzikale ideeën, waardoor haar frasering vrij en helder is. Ze zingt met kracht en expressie.

 

Voor Sietske is het album het geslaagde resultaat van een leerproces. “Het is best een uitdaging om met een team van eigenwijze mannen te werken. Ze hebben allemaal een eigen artistieke wil en visie en bovendien hun eigen karakters. Soms was het best zoeken naar hoe ik het geheel dicht bij mijzelf kon houden. Dat is uiteindelijk gelukt en daar ben ik trots op.”

Online artist info:
sietskemusic.nl
facebook.com/sietskemusic