Tori Amos

Zangeres geeft bezwerend optreden in Carre.

Op 13 september gaf Tori Amos haar eerste van twee Nederlandse concerten voor dit jaar. In Koninklijk Theater Carre gaf de Amerikaanse singer-songwriter alweer een memorabel optreden.

Een concert van Tori Amos is altijd meer dan ‘slechts’ een show. Het is een intense beleving, een memorabele muzikale reis van meer dan anderhalf uur. Een ervaring die je momenten, soms uit een ver verleden en soms van minder ver terug, laat herbeleven en visualiseren. Want veel bewonderaars van de zangeres volgen haar al jaren en zo maakt ze een belangrijk deel uit van hun leven.  Dat uit zich in soms waardevolle herinneringen. En waar wil je een concert van Tori Amos het liefst ervaren? In Koninklijk Theater Carre in Amsterdam natuurlijk! Gezeten in de rode pluche stoelen en met misschien wel de allermooiste akoestiek van Nederland moeten de songs wel stuk voor stuk binnenkomen en in je hoofd nestelen.

Het optreden op 13 september maakt deel uit van een uitgebreide Europese tour, waarin Amos’ meest recente album ‘Native Invader’ centraal staat (al vind je daar weinig nummers van terug in de set). Het Amsterdamse Carre is tot de nok gevuld, met die hard fans en andere belangstellenden. Tijdens het concert kun je een speld horen vallen en slechts sporadisch gaan de mobieltjes omhoog voor een foto of een video-opname en dat is best een verademing.

In Amsterdam komen onder meer songs van ‘Under The Pink’ (‘Cloud on my Tongue’), ‘Boys For Pele’ (‘Beauty Queen/Horses’ en ‘Blood Roses’) en ‘From The Choirgirl Hotel’ (‘iieee’) voorbij. Het zijn vaak lang uitgesponnen nummers met voldoende ruimte voor improvisatie. Meteen na opkomst zet Amos ‘Flying Dutchman’ in, een nummer wat ze vaker doet tijdens Nederlandse optredens. Dat wordt gevolgd door de bijzondere ‘Y Kant Tori Read’ song ‘Cool On Your Island‘. Covers zijn er ook: ‘The Rose’van Bette Midler en het emotionele ‘Suzanne’van Leonard Cohen, een prachtige ode aan de meester die dit jaar overleed. Opvallend is dat er slechts twee songs van het nieuwe album ‘Native Invader’aan bod komen: het meeslepende ‘Reindeer King’ en het mooie ‘Upside Down 2’ (deze laatste is volgens Tori een live debut). Wanneer met ‘A Sorta Fairytale’ de afsluiting nadert, is het publiek al lang uit de stoelen opgeveerd voor dat laatste stukje extra beleving.

Ook bij dit concert van Tori Amos val je van het ene hoogtepunt naar het andere. Veel melancholie, nostalgie en herkenning. De prachtige, engelachtige stem (die soms ook flink kan uithalen) en de bezwerende pianoklanken nemen je weer een avond lang op reis langs mooie, soms bitterzoete of emotionele herinneringen. Bijna een uur en drie kwartier is dan zelfs nog te kort. Gewoon omdat je wel een hele avond lang van Tori Amos live zoudt willen genieten. Gelukkig is er vanavond nog een herkansing in TivoliVredenburg waar Tori Amos haar tweede Nederlandse concert van dit jaar geeft. *****(AR)