On Your Feet! De Musical

On Your Feet! is meeslepend en onweerstaanbaar.

De musical On Your Feet! is op 29 oktober in de middag officieel in première gegaan in het Utrechtse Beatrix Theater. Maar sinds de try-outs trekt de succesvolle Broadway-show over het leven van The Queen of Latin Pop Gloria Estefan en haar man en producer Emilio, al volle zalen.

Door Anneke Ruys

On Your Feet! vertelt het waargebeurde verhaal van Gloria en Emilio Estefan op hun weg naar de top. Twee muzikale grootheden die bleven geloven in hun talent en in elkaar. Samen verkochten ze meer dan 100 miljoen albums en wonnen vele Grammy’s. Het is het verhaal van ups & downs in het leven van de latin grootheden die na Spaanstalig Amerika hun triomftocht over de wereld begonnen. Samen bereikten zij de absolute wereldtop met hits als Conga, 1-2-3, Get On Your Feet, Oye Mi Canto, Anything For You en Dr. Beat.

Nederland is het eerste land na Amerika waar de musical over het leven van de Estefans nu in première gaat. Met een Nederlandse sterrencast met Vajèn van den Bosch als levensechte Gloria en Jim Bakkum afwisselend met Tommie Christiaan als haar steun en toeverlaat Emilio.
Met On Your Feet! word je bijna twee uur lang meegesleept in een opzwepende en kleurrijke musical met een opvallende latin spirit. Met een enthousiaste en kundige ploeg van acteurs, muzikanten en dansers op de top van hun kunnen die het publiek alles sinds weten te overtuigen. Wie trouwens van tevoren zijn of haar bedenkingen had over het ontbreken van de latin achtergrond van de hoofdrolspelers, laat die twijfels al snel achter zich. Deze musical is zo levensecht neergezet qua verhaal, sfeer en latin mood en de acteurs zijn zo overtuigend, dat je wel meegesleept moet worden. Op zulke momenten is enige minpuntje dat je in een zaal zit en er geen grote dansvloer is waar je ongelimiteerd kunt wervelen.

Foto: Roy Beusker

Latin moves
Vooral Vajèn van den Bosch (Gloria in de musical) heeft haar uiterste best gedaan om de latin moves onder de knie te krijgen en ook qua stem een waarheidsgetrouwe Gloria neer te zetten. Jim Bakkum speelt de rol van Emilio Estefan in de swingende musical (afwisselend met musicalster Tommie Christiaan) en ook hij stijgt boven zichzelf uit in On Your Feet!. De grote dosis wervelende salsa klanken makende de musical tot een bijzondere ervaring. Soms waan je je even in Miami of in Cuba waar de latin feel je meesleept en helemaal positief maakt. Het verhaal over twee mensen die door heel hard te werken wereldsterren werden. Over hoop, geluk en liefde en het ontdekken van de belangrijke dingen in het leven.

Lach en traan

Voor de pauze beleef je de beginperiode van de Estefans, vanaf hun korte beleving in hun geboorteland Cuba tot de oversteek naar Miami waar hun carrière begint en een grote vlucht meemaakt. Muziek loopt als een rode draad door hun leven en geeft redding en steun op de meest moeilijke momenten. On Your Feet! is een musical met een lach en een traan. Want de weg naar de top van Gloria en Emilio Estefan ging niet altijd over rozen. Keihard hebben ze voor hun succes moeten knokken en toen ze eenmaal de top bereikten kwam het busongeluk dat Gloria bijna fataal werd. Met een grote portie geluk en zegeningen van boven knokte Gloria zich terug vanuit de rolstoel naar het podium en stond ze in zes maanden weer op de bühne. Daarna ging haar carrière weer een nieuwe fase in met onder meer een van de meest succesvolle albums, het Spaanstalige Mi Tierra. Je ziet het allemaal terug in deze musical die een echte aanrader is voor iedereen. Twee uur lang beleef je momenten vol kippenvel en emotie! *****

Casting experts
Gloria & Emilio Estefan zijn erg tevreden over de Nederlandse versie van hun musical. Ze zijn na hun ervaringen met de musical in Amerika echte experts geworden en waren ook hier maandenlang betrokken bij het castingproces en de uiteindelijke keuze van de acteurs. Ontelbare malen zagen ze de repetities en de try-outs en raakten ze ontroerd door het mooie spel, de overtuigende zang en dans van Vajèn van den Bosch, Jim Bakkum, Nurlaila Karim en alle andere castleden.”Op sommige momenten was ik diep geraakt en ontroerd. Momenten waarop mijn leven weer in sneltreinvaart aan me voorbij ging en ik belangrijke ogenblikken uit mijn leven opnieuw beleefde. Ik herinnerde me dan mijn moeder, mijn vader, mijn oma en veel andere belangrijke geliefde personen uit mijn leven. Heel mooi zoals de Nederlandse cast ons leven via deze musical tot leven brengen”. Gloria meent het oprecht, wanneer ze dat met tranen in haar ogen zegt. “Het is heel bijzonder om via deze musical ons leven voor deze en volgende generaties vast te leggen. Beslist een onvergetelijke ervaring waarvoor ik erg dankbaar ben”.

Meet & Greet

Zangeres Gloria Estefan is nog steeds erg geliefd in ons land. Dat is meer dan zichtbaar tijdens een grootse Meet & Greet met de ster ter gelegenheid van de Nederlandse versie van de Broadway musical On Your Feet! Een 70-tal fans zijn ervoor op de dag voorafgaand aan de première vanuit alle hoeken van Nederland, maar ook uit onder meer België, Engeland en zelfs uit Amerika naar het Utrechtse Beatrix Theater gekomen. Daar neemt de superster alle tijd om haar fans te woord te staan, hen een foto met haar te gunnen of hen te verblijden met een handtekening. Ook hebben verschillende fans cadeaus voor hun idool meegebracht. Gloria is duidelijk zichzelf gebleven in alle jaren die ze nu aan de top staat: een down to earth legende en een warme latina persoonlijkheid. Meer dan dertig jaar terug (1984) maakte ze samen met de Miami Sound Machine haar entree in Nederland met de hit Dr. Beat en met in de loop der jaren ontelbare andere hitsingles en – albums. De fans die je de Queens Club van het Beatrix Theater ziet zijn van alle leeftijden, al domineren hier de veertigers en vijftigers. Van rustige tot fanatieke en zelfs hele fanatieke fans. “Het hoort er allemaal bij. Dat is al heel veel jaren zo en in alle landen waar we komen” lacht echtgenoot Emilio Estefan die het schouwspel van een afstandje en soms een beetje bezorgd gade lijkt te slaan. Vandaag gunt hij zijn vrouw alle spotlights met haar zo geliefde fans. Later beaamt Gloria dat, terwijl ze zelf het fan gebeuren beleeft en er ook wel van kan genieten. “Ik ben erg blij met mijn trouwe fans en ben hen erg dankbaar, want ik heb mijn succes mede aan hen te danken. Vandaar ook de langdurige en bijzondere band die er tussen ons bestaat”.