Alan Parsons Live Project

Londens muziekicoon pakt publiek in met ‘Greatest Hits’ tour in Nieuwe Luxor.

De 68-jarige Londenaar Alan Parsons is in november dit jaar voor een tour van vijf concerten naar Nederland. Het werden er uiteindelijk zeven concerten (uitverkocht!). Het was misschien wel de laatste kans om de symfonische muziekheld uit de jaren’ 70 en ‘80 live in Nederland te zien. Want Alan is zich aan het voorbereiden op zijn pensionering. In ieder geval ging op 20 november het dak eraf bij het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam: de mooie locatie aan de voet van de Erasmusbrug.

Met ‘The Alan Parsons Live Project’ concept bracht Alan de belangrijkste platen van zijn carrière uit met als eerste ‘Tales of Mystery and Imagination’. Elk album van ‘The Alan Parsons Project’ dat hierna volgde is een oceaan van geluiden, mooie melodieën en tekstuele hoogstandjes, die doen denken aan het werk van Pink Floyd, ELO en Genesis. Meezingers en geweldige muzikale hoogstandjes bepaalden het enthousiasme van het publiek. Het ‘zit-concert’ werd dan ook van lieverlee een ‘sta-concert’. Bij het horen van de megahits ‘Old and Wise’, ‘Don’t Answer Me’ en ‘Eye in the Sky’ klapten alle 1500 zittingen omhoog.

The Alan Parsons Project, waar naast naamgever Parsons componist Eric Woolfson de grote man was, maakte in de jaren ‘70 en ‘80 furore met symfonische conceptalbums als ‘I Robot’, ‘Eye in the Sky’ en ‘Gaudi’. Binnenkort verschijnt een heruitgave van de 35 jaar oude hitplaat ‘Eye In The Sky’, terwijl de legendarische producer en muzikant met zijn huidige tournee vooral het veertigjarig bestaan van de lp ‘I Robot’ viert. Het complete album, waarvan er wereldwijd vele tientallen miljoenen van werden verkocht, kwam deze avond in zijn geheel aan bod.

Het album leverde destijds Top 2000-hits op als ‘Old and Wise’ (nr. 37 in 2016), ‘Eye in the Sky’ (443), ‘The Turn of a Friendly Card’ (609) and ‘Don’t answer me’ (1308). Al in 1969 zette Alan Parsons zijn eerste schreden in de muziekbusiness dankzij zijn bijdrages aan het baanbrekende Beatles-album ‘Abbey Road’. Ook zijn werk als engineer aan de Pink Floyd-platen ‘Atom Heart Mother’ en ‘Dark Side of the Moon’ zijn de boeken in gegaan als uiterst vernieuwend en experimenteel.

De avond eindigde met als laatste en waardige toegift ‘Games People Play’.

Fotografie en verslag: Jerrold Mallee