Crossing Border 2017: Vrijdag

Verrassende acts op dag 1 van het festival.

Het Haagse muziek- en literatuurfestival Crossing Border bestaat alweer 25 jaar. Een mooie mijlpaal voor dit onderscheidende festival, waar grote acts als Ed Sheeran, Patti Smith, Nick Cave, Coldplay en Lou Reed ooit belangrijke stappen zetten. Ook dit jaar waren er weer mooie en verrassende optredens op het festival.

Julien Baker
Wie niets wil missen van Crossing Border zorgt ervoor om bij de opening om 19.00 uur aanwezig te zijn. Dat betekent op de vrijdag met Julien Baker in de mooie Lutherse Kerk. De 22-jarige singer-songwriter uit Tennessee staat op het grote podium met haar elektrische gitaar en brengt fragiele liedjes waarin haar diepste gevoelens tot uiting komen. Ooit verlegen en teruggetrokken staat ze hier zelfverzekerd haar liedjes te spelen voor een dankbaar publiek. Een mooie entree van deze eerste Crossing Border dag.

L.A. Salami
In de Heartbeat Hotel zaal van het Paard is L.A. Salami inmiddels ook al begonnen. Ja, L.A. Salami is zijn echte naam (of eigenlijk: Lookman Adekunle Salami) en hij is afkomstig uit Londen. Met Bob Dylan als inspiratie behoort deze charismatische zanger tot de nieuwe generatie folkartiesten.
Maar vergis je niet: dit is geen zoete gitaarmuziek maar gaat meer richting garagerock met een knipoog naar surf- en bluesrock. Het zit allemaal zeker strak in elkaar, maar de vonk springt toch niet echt over.

Tamino
In de Heart Beat Hotel zaal van het Paard staat de charismatische Belgische Tamino met Egyptische roots (20) al klaar voor zijn optreden. Omdat hij door Studio Brussel omgedoopt is tot de Belgische Jeff Buckley schept dat de nodige verwachtingen. Dit is inderdaad prachtig mooi: een donkere stem, begeleid door breekbare gitaarklanken. Bezwerend en meeslepend is het optreden van Tamino en zijn begeleidingsband. Duister klinken de liedjes waarin de Arabische invloeden duidelijk doorklinken.

Tom Misch
Bij de Londense Tom Misch in Heartbreak Hotel staat zo’n rij dat veel mensen teleurgesteld moeten worden. De kleine zaal blijkt niet groot genoeg voor zoveel belangstelling. De beatmaker put inspiratie uit fnk, jazz, elektronika en hiphop. Daar heeft het publiek wel oren en ogen naar. Het optreden is lekker funky, groovy en dansbaar, maar heel erg spannend is het eigenlijk niet.

Benjamin Booker
De Amerikaanse bluesman Benjamin Booker (28) mag het publiek in The Raven veroveren met zijn liedjes die moeilijk onder een noemer te vangen zijn. Naast blues is het ook punky en soulvol en ook trash. Samen met zijn band met daarin onder meer de virtuoze Mikki Itzigsohn op bas weet Booker het publiek op te zwepen. De mensen beneden in de zaal maar ook op het balkon gaan los en genieten met volle teugen. De band geeft zich helemaal en laat een goede indruk achter.

Heroes Are Gang Leaders
In de Lutherse Kerk is de New Yorkse formatie Heroes Are Gang Leaders al een tijdje bezig. Je moet houden van de vibe van de ‘maatschappij-kritische avant-futuristische poëzie-jazz-hiphopband’, want makkelijk in het gehoor klinkt de muziek niet. Frontmannen Randall Horton & Thomas Sayers Ellis proberen het publiek te overtuigen met soms gecompliceerde klanken. Die soms ook afgewisseld worden met een funky inslag. Je moet ervan houden, maar knap is het wel.

Nick Mulvey
Heel veel mensen lijken op dag 1 voor de Britse liedjestroubadour Nick Mulvey gekomen. De Lutherse kerk zit tot de nok gevuld en de verwachtingen zijn hooggespannen en worden waargemaakt. De singer-songwriter pakt samen met zijn 5-koppige band de zaal moeiteloos in met zijn vaak spannende upbeat folksongs. De mensen zijn, op wat geluidjes achterin de zaal, stil en luisteren aandachtig. Er valt hier dan ook genoeg te genieten.

Spoon
Het publiek in de Raven, de Grote Zaal van het Paard kijkt uit naar de afsluiter van de avond: de Amerikaanse indieband Spoon, die alweer 20 jaar bestaat. Waarschijnlijk ook de populairste act van de vrijdag, want de zaal is heel goed gevuld. De Texanen hebben er zin in, net als het publiek. Ze brachten dit jaar alweer hun negende album uit en hun populariteit groeit met de dag. Frontman Daniel en toetsenist Alex hebben het hier op het podium voor het zeggen. Ze rocken en swingen en krijgen de mensen – jong en ouder – goed aan het dansen: de perfecte afsluiter van de avond.

Verslag en fotografie: Anneke Ruys