Crossing Border 2017: Zaterdag

Afwisselende tweede Crossing Border dag met mooie optredens.

Ook op dag twee van Crossing Border is er genoeg afwisselende muziek te beluisteren en te beleven op het Haagse festival.

Daymé Arocena
Dag 2 van Crossing Border begint met een swingend optreden van Daymé Arocena in de Lutherse Kerk. De Cubaanse heeft er duidelijk zin in, al heeft het publiek daar duidelijk wat meer moeite mee. Niet met haar Cubaanse swing in combinatie met jazz en soul, maar met het onderdeel swingen. Arocena probeert de mensen verschillende malen tot een dansje te verleiden, maar dat komt niet echt van de grond. Het publiek – op enkele dansers na – blijft op de stoeltjes zitten en aandachtig te kijken en te luisteren. De Cubaanse vertelt dan maar enthousiast over haar leven en wervelt er zelf maar op los. Pas op het eind zingen de mensen wat mee en springt een enkele enthousiasteling het podium op voor toch een dansje.

Jamila Woods
Jamila Woods is meer van de neo-soul en R & B en dat laat ze horen in Heartbeat Hotel. De in Chicago opgegroeide zangeres maakt graag statements en verwijst daarbij naar haar ‘black girlhood’. De zaal is in het begin nog wat leeg, maar het enthousiasme is zeker aanwezig. Woods brengt naast eigen nummers ook covers en die vallen goed in de smaak bij de aanwezigen. De vocaliste brengt haar muziek met passie en de mensen luisteren aandachtig naar zang en muziek van de strak spelende begeleidingsband.

Coely
een van de meest overtuigende optredens van dag twee is dat van Coely. De Antwerpse met Congolese roots is een virtuoos entertainer en rapster, die inspiratie opdeed bij artiesten als Jay Z, 50 Cent, Lauryn Hill en Michael Jackson. Geen liveband in The Raven maar de medewerking van een dj en rappers Yann Gaudeuille en DVTCH NORRIS. Coely heeft eigenlijk niemand nodig, want in haar eentje boeit ze al genoeg. De passie spat af van het optreden en vanaf minuut een springt de vonk al over op het publiek. Wat een power heeft deze dame! Ze bespeelt het publiek als geen ander en krijgt de handjes in de lucht en de voetjes van de vloer. Dit smaakt zeker naar meer! Dus maar gauw andere optredens van Coely checken!

Robocobra Quartet
Robacobra Quartet is van alle markten thuis. Ze vermengen jazz, hardcore- en postpunk en klassieke muziek. Loeihard klinkt het in het kleine zaaltje van het Koorenhuis. Vooral de jazz kant overheerst bij het kwartet, dat moeiteloos de ene na de andere klant het publiek in gooit. Virtuoos is het vooral, maar het is wel even wennen aan de combinatie snerpende gitaren met progressieve jazz. Overweldigend is het wel.

Kamaal Williams
Toetsenist en drummer Kamaal Williams treedt aan in Heartbeat Hotel. En daar staat het aardig vol wanneer Williams en zijn bescheiden gevolg bestaande uit een drummer en een bassist, met hun mix van jazz, broken beat en garage hun eerste tonen inzetten. Dit is uiterst dansbaar, dat voel je meteen. Daarom kun je ook moeilijk stil blijven staan op deze kundige klanken. De Braziliaanse ritmes, de knallende funk komt meteen binnen en zorgen voor een wervelend geheel. Dit is groovy en het enthousiasme spat ervan af.

BNQT
Van een geheel ander kaliber is BNQT oftewel qua uitspraak Banquet. Een superformatie, naar een idee van Eric Pulido van Midlake. Er ontstond een bijzondere formatie van bevriende musici, met bijdragen van goede muziekvrienden, waaronder Ben Bridwell (Band of Horses), Fran Healy (Travis) en Jason Lytle (Grandaddy): het beste uit de indierock, samen in een band. Er is veel belangstelling in The Raven om deze supergroep aan het werk te zien. Het wordt een uur lang genieten van bandnummers en ook individuele tracks van de bandleden zelf.

Priests
Een kwartier te laat begint in Heartbeat Hotel het optreden van de punkrock formatie Priests. Dat komt omdat schrijver Ali Bader vooraf aan dit optreden langer doorgaat dan gepland. Het publiek is klaar voor een keihard optreden van de Amerikaanse band Priests. Absolute blikvangster Katie Alice Greer trekt alle visuele aandacht naar zich toe tijdens dit energieke optreden. Ze schreeuwt haar teksten in de microfoon, terwijl de bandleden haar bijstaan met loeiharde sounds. Het publiek is geboeid en een enkeling swingt hard mee. Het optreden krijgt een onverwacht einde wanneer Greer geirriteerd raakt door wat commotie in de zaal, veroorzaakt door twee festival bezoekers. De een vraagt om een dansbaar nummer, terwijl de tweede ‘fuck you’ roept. Dan verlaat ze het podium, gevolgd door een hier niet op voorbereide band.

Orchestra Baobab
Het Crossing Border publiek had zich geen betere afsluiter kunnen wensen dan het optreden van het Senegalese Orchestra Baobab. The Raven is tot de nok gevuld met mensen die maar een ding ter afsluiting van CB 2017 willen: dansen en swingen tot je erbij neervalt. En dat krijgen ze! Wanneer het kleurrijke Senegalese gezelschap de buhne betreedt voor een ruime portie Afro-Cubaanse swing is is het wervelen geblazen. Van voor tot achter is het een wervelende massa op de klanken van dit al decennia bestaande muzikale gezelschap. Dit is wereldmuziek pur sang maar dan oh zo swingend. De meeste muzikanten zijn al op leeftijd maar dat doet niets af aan de muziek. Ze staan hier ook afzonderlijk in de spotlights en genieten daar optimaal van. Dit wordt een reisje van veel meer dan een uur naar het zonnige Senegal met deze meer dan terechte afsluiter van Crossing Border 2017.

Fotografie en verslag: Anneke Ruys