Ellen Ten Damme

Ellen Ten Damme met Frans-Duitse klassiekers in Rijswijkse Schouwburg.

Alleskunner Ellen ten Damme gaf op 8 november een theaterconcert in een uitverkochte Rijswijkse Schouwburg. Met de voorstelling ‘Paris-Berlin’ voegt ze alweer een hoogtepunt toe aan haar indrukwekkende carrière.

Ten Damme maakt een muzikale reis door de tijd. Terug naar de jaren twintig van de vorige eeuw, naar chansons uit Parijs en Berlijn, maar ook naar het heden. Vakkundig als altijd brengt ze in perfect Duits en Frans gezongen versies van bekende en minder bekende liedjes en ook eigen nummers. ‘Je veux de l’amour’ is een van de motto’s in het stuk en daar betrekt ze regelmatig mensen uit de zaal bij door het woord tot hen te richten.

Tijdens de show horen we mooie vertolkingen van ‘Milord’ en ‘Non je ne regrette rien’(Piaf) in een geheel eigen interpretatie, net als sublieme versies van ‘Les feuilles mortes’ (Barbara) en ‘Lili Marleen’(Marlene Dietrich). Het is een show vol vaart waarin Van Damme de toeschouwer van de ene naar de andere verbazing brengt. Behendig switcht ze van verleden naar heden en weer terug. Met of zonder humormomenten en begeleid door een virtuoos achtkoppig orkest dat snel weet in te springen op de veranderingen die plaatsvinden op het toneel.

Van Damme zet niet alleen haar mooie stemgeluid in, maar maakt ook gebruik van verschillende instrumenten als de gitaar, de drums, de viool en zelfs de ‘zingende’ zaag. Tegelijk met de première van Paris – Berlin verscheen Ten Dammes nieuwe plaat: ‘Paris’, de Franse opvolger van ‘Berlin’. Je verbaast je tijdens de voorstelling keer op keer over het ongelimiteerde talent van Ellen Ten Damme, die echt van alle markten thuis is. ‘Paris-Berlin’is wederom een voorstelling, waarin Ellen’s onuitputtelijke energie terugkomt en waar ze ook het spektakel niet schuwt.

Tussendoor doet ze nog even een handstandje of bespeelt ze de ‘zingende’zaag of laat ze wat dans moves zien. We hadden niet anders verwacht van deze geroutineerde show vrouw die nergens haar hand voor omdraait. Na afloop trekt ze in de foyer nog een tijdje uit voor het signeren van cd’s, platen en t-shirts, onvermoeibaar als ze is .(****)

‘Paris-Berlin’ is de komende maanden in de theaters te zijn. Kijk voor speeldata op http://ellentendamme.nl/agenda/

Verslag en foto’s: Anneke Ruys