Marco Borsato

Marco Borsato ontvangt platina award voor nieuwe album ‘Thuis’.

Marco Borsato ontving op 16 november, vlak na zijn albumpresentatie, een platina award van zijn nieuwste album ‘Thuis’. Hij kreeg deze uit handen van Youp van ’t Hek en in aanwezigheid van vele vrienden en BN’ers.

Marco Borsato zit al 27 jaar in het vak. Het aantal hoogtepunten in zijn carrière is groot. Hij stond al twintig keer in de Ziggo Dome, vijfentwintig keer in het GelreDome, twintig keer in Rotterdam Ahoy, negen keer in De Kuip en gaf meer dan vijftig keer een concert in het Sportpaleis in Antwerpen.

In al die jaren is Borsato blijven zoeken naar nieuwe geluiden, naar liedjes die mensen wakker schudden omdat ze de gebaande paden verlaten. Bij zijn nieuwe album ‘Thuis’, dat op vrijdag 17 november uitkomt, heeft hij het gevoel dat hij óók had na het maken van ‘Als geen ander (1995)’.

Muziek en tekst lijken op een vloeiende manier bij elkaar gekomen. “Die plaat is een ijkpunt geworden. Daar staat niet één minder liedje op. Daardoor heb ik bij een nieuw album altijd in mijn achterhoofd dat ik daarbij weer in de buurt moet komen. En ik zeg het maar ronduit: dat is gelukt. ‘Thuis’ zou zomaar een sleutelplaat kunnen worden. Ook hier staat geen lied op waarover ik twijfels heb. Dit tiental hoort bij elkaar.” Zijn concert gisteren in Paradiso bevestigde dat vandaag des te meer.

‘Thuis’ heeft een beschouwende en berustende grondtoon. De liedjes zijn zelfbewust in de goede zin: niet de twijfel overheerst, maar het vertrouwen in een goede afloop. “Het gaat over weten waar je staat en de kracht hebben om te genieten van wat er is. Iedereen is zijn hele leven op zoek naar een veilige haven. Als je daar bent aangekomen, weet je wat geluk is. Het leven is accepteren wie je bent. Want uiteindelijk beleven we onze mooiste momenten op kleine schaal – thuis, met familie, vrienden, op een plek waar je echt gezien wordt en mensen weten wie je echt bent.”

Marco’s concert gaf een goede balans aan in zijn nummers. Vrolijke tracks, afgewisseld door nummers, waarbij je je ogen even mag sluiten voor bezinning of een brok in je keel. Met de songs van zijn nieuwste album ‘Thuis’, afgewisseld met ‘oude’ hits raakte Paradiso snel overtuigd.

Fotografie en verslag: Jerrold Mallee