Mayra Orchestra

Mayra Orchestra: een magisch fenomeen.

Op 11 november gaf Mayra Orchestra een concert in Alphen aan den Rijn.

Adembenemend en met verbijstering wil je blijven luisteren en kijken naar Mayra’s Orchestra, tot het einde. De magie van Mayra’s ‘Prog-pop is een orakel van muziek en entertainment van de bovenste plank. Zo een die je betovert, zowel op het podium, tussen het publiek als ook boven het publiek.

Dit is een symfonisch, filmisch poporkest opgericht door zangeres/songwriter Maartje Dekker. Een bont gezelschap met strijkers en blazers, die hun muziek tot leven brengt in een theatrale live show, door gebruik te maken van grote videoprojecties, kostuums, deels zelfgemaakte instrumenten en circusacts. Een eerdere show was destijds één van de verrassingen van het ‘Progdreams Festival (2016)’.

Op hun debuutalbum ‘World Of Wonder’ (2013) werkte de band samen met Grammy Award winnares Darcy Proper (R.E.M, Metropole Orkest, Porcupine Tree, Billie Holiday). Alles is met crowdfunding in eigen beheer uitgebracht met een luxe uitgave (hardcover boekje met illustraties, CD plus live DVD en een handgemaakte pop-up).

Mayra Orchestra neemt je mee op een kleurrijke reis vol verbeelding. Samengevoegd uit diverse muziekstijlen met theater, rockinstrumenten, klassieke tintjes en mooie vocale stemgeluiden is dit een absolute, dynamische en sfeervolle spektakelshow die iedereen zou moeten zien en beleven.

Soms klein en ingetogen, soms groots en heldhaftig. De indrukwekkende acts maken het optreden tot een ware spektakelshow. Zowel de ‘aerial hoop’ (EVERYTHING IN ITS PLACE) van Annika Hemmerling als ook de ‘straps’ (RULERS) en vuurdans (EDGE OF THE WORLD) van Richi Martis zijn meesterlijk te noemen. Ongeëvenaarde circusacts van hoog niveau!

Mayra Orchestra neemt het publiek mee naar een droomwereld van magie die je een indrukwekkend ‘oh-ah-wow-gevoel’ geeft, zonder al te veel tijd te krijgen om een verklaring te vinden van de beleving op dat moment. Want na elke act gaat de show gewoon door. De combinatie is dan ook goed bedacht. De band/het orkest weet hun geweldige optreden prachtig te combineren met de onverwachte surrealistische momenten. Het zijn juist die momenten. die je na het optreden nog eens wit uitdiepen en dat maakt het spraakmakend. Een adembenemende show betovert je door indrukwekkende schoonheid en passie in een andere wereld dan de onze.

Gek genoeg is de band wat terughoudend in de frequentie van optredens. De zaalkeuze is daarnaast wat ‘voorzichtig’, want een dergelijke show zou onder goede begeleiding en wat aanvullingen nog beter tot zijn recht komen op ruimere locaties en ook zeker niet misstaan in een uitgebouwde ‘AHOY-versie’. The magic world of Mayra Orchestra. You must see to hear it… !

Bezetting

1 Maartje Dekker Lead Vocal + Keyboard
2 Christiaan Bruin Drumkit
3 Jacobus Thiele Percussion
4 Tim Van Gelder Bass Guitar + Backing Vocals
5 Tom Luchies El.Guitar + Ak.Guitar + Backing Vocals
6 Sophie Reekers Ak. Guitar + Backing Vocals
7 Ruben van Kruistum Cello
8 Anne Bakker Violin
9 Pablo Kleinsmann Violin
10 Rik Van Honk Trumpet + Accordeon + Vibraphone
11 William McNeill Horn
12 Nina van Tol Harp

Meer info: http://www.mayraorchestra.com/
Trailer Oracle: https://www.youtube.com/watch?v=fOKo6Tx_fiQ

Fotografie en tekst: Jerrold Mallee