Golden Earring

Band ‘Back Home’in Ziggo Dome.

Voor de tweede keer, stond de Golden Earring afgelopen zaterdag in de Ziggo Dome. En hoe! Een geweldige show, waar natuurlijk ook de gouden hits voorbij kwamen. Onder andere het uit 1970 daterende ‘Back Home’, dat 20 weken in de hitparade heeft gestaan en 5 weken op nr. 1. De volgepakte Ziggo Dome ging ook nu weer los van begin tot eind.

Golden Earring is één van Nederland’s meest succesvolle bands en heeft een unieke plaats in de Nederlandse popmuziek. De band scoorde met ‘Radar Love’ en ‘Twilight Zone’ twee wereldhits. Heerlijk om ze weer eens live te horen. Het is verrassend met wat voor een bevlogenheid klassiekers als ‘Twilight Zone’ en ‘Radar Love’ nog altijd gespeeld worden. Opvallend is hoe goed nieuw werk zich tussen het oude geweld weet te handhaven. Een optreden is eigenlijk ook nauwelijks meer denkbaar zonder nummers als ‘Identical’ van Tits ’N Ass uit 2012.

Zowel in de jaren zestig, zeventig als tachtig tourde de band in de Verenigde Staten. Na het single- en lp-debuut in 1965 bleef de band in de decennia die volgen nieuw werk uitbrengen, met ‘The Hague’ uit 2015 als het meest recent album. De groep werd opgericht in 1961 en is daarmee de oudste nog bestaande rockband van Nederland en een van de langst bestaande bands ter wereld. De band neemt nog steeds een dominante positie in de Nederlandse muziekwereld in, met meer dan dertig gouden en platina albums.

De klassieke bezetting van nu ontstond in 1970 en is nog altijd in ongewijzigde vorm bij elkaar. Met Cesar Zuiderwijk, Rinus Gerritsen, George Kooymans en Barry Hay treedt de Golden Earring nog altijd elke maand op, in vrijwel altijd uitverkochte zalen, feesttenten en theaters, met elektrische en akoestische shows. Ook op grote podia zijn zij nog steeds af en toe te vinden. Geen enkele andere Nederlandse band die ook maar in de buurt van deze statistieken komt.

Fotografie en verslag: Jerrold Mallee