Johan Derksen en de Pioniers van de Nederpop

Johan Derksen en ‘De Pioniers van de Nederpop’ met grootse finale in Ahoy.

Op donderdag 28 december jl. stond Johan Derksen na twee succesvolle theaterseizoenen in ‘De Finale’ in Ahoy. Samen met de Clarks en vele andere iconen van de Nederpop.

Het werd een bijna drie uur durend spektakel in de ‘FINALE’ in AHOY ! Met medewerking van de levende sterren van toen trok Johan met de ‘Helden van Toen’ meer dan 50.000 bezoekers in ruim 100 shows in de theaters.

Veel oude en jonge generaties genoten gisteren van een melancholieke en nostalgische avond in deze poptempel. De Haagse inbreng bij de muzikale bezetting van het programma blijkt groot met vele bekende iconen uit de Nederpop zoals Rudy Bennett, Frans Krassenburg, The Clarks, Cesar Zuiderwijk en Joëlle Vierling.

Maar ook het Westlands Mannenkoor, Theo van Es, Michel van Dijk, Erwin Java, A.J. Plug en Johnny Kendall maken de avond onvergetelijk. In de hal van Ahoy is een bijzondere popexpositie opgesteld door Museum RockArt met affiches, gitaren, cd’s, lp’s en boeken uit de Nederlandse popgeschiedenis vanaf de jaren 50 tot heden.

The Clarks openden de avond met het nummer ‘36-24-36’ van de Shadows. Ze speelden daarnaast onder meer nummers van The Beatles en Rolling Stones. Hun optreden was een waar feest van herkenning met vlijmscherpe licks, riffs en grooves, sterke zang en een fantastische show vol bruisende dynamiek. Precies zoals we van deze legendarische formatie gewend zijn.

Joëlle is de jongste zangeres binnen de Pioniers van de Nederpop. Met haar mooie stem en wervelende podiumact is zij de verbindende schakel is tussen deze gouden iconen en een talentvolle lichting jonge muzikanten. Ze zingt in Ahoy onder meer twee overtuigende medley’s onder begeleiding van The Clarks.

Johan Donker Kaat alias Johnny Kendall zingt ‘See See Rider’ en ‘St James in Firmary’ met een stem en energie die door de jaren heen nog niets aan kracht heeft ingeboet: chapeau voor deze zanger. Dit geldt eveneens voor Theo van Es, ooit het boegbeeld van The Shoes met zijn rauwe, bijna negroïde sexy stemgeluid gelijk Joe Cocker. Ook hij doet vele harten sneller kloppen en maakt hij vele herinneringen aan de sixties weer even levend.

De Haagse Frans Krassenburg, frontman van de Golden Earring in 1964 -1967, wordt door Johan aangekondigd als dé enige en echte zanger van The Golden Earrings. ‘That Day’, ‘Please Go’ (o.b.v. een heerlijke blues harp door Micha Hasfeld) en ‘Sound of the Screaming Day’ blijken tijdloze klassiekers!  Wat een energie en bereik heeft deze bijzondere zanger nog!.

Zanger Michel van Dijk is met zijn unieke en aansprekende stemgeluid nog steeds een van de beste rockzangers van ons land,  net als in zijn beste jaren bij Alquin. Een denderend optreden vol vuur en overtuiging met nummers als  ‘Such a Cat’ en ‘Wheelchair Groupie’.

Erwin Java blijft een gitaarvirtuoos, het publiek smult van ‘Appleknockers Flophouse’ en ‘Window of my Eyes’. Het wordt een prachtig eerbetoon aan Harry Muskee en Cuby & The Blizzards.
Een volgend hoogtepunt dient zich aan als zangeres A.J. Plug op het podium verschijnt en Ahoy volledig inpakt met haar rauwe, krachtige en altijd met blues doordrenkte vocalen.

Rudy van den Berg (Bennett) stond ooit met zijn Motions in het voorprogramma van de Rolling Stones tijdens het inmiddels legendarische concert in het Kurhaus van Scheveningen. Johan Derksen kondigt hem aan als dé zanger van dé beste popgroep uit de jaren zestig – The Motions – Een daverend applaus volgt.

De laatste lach van het publiek is voor Johan Derksen, die ons op de valreep nog toevertrouwt dat hij z’n muzikale vrienden “weer op tijd in bejaardentehuis moet afleveren” maar er ook aan toevoegt “geloof me dat wij meer Viagra eten dan Engelse drop”. ”Mensen, we hebben het grootste gedeelte van onze tijd er op zitten, maar ga niet achter de geraniums zitten maar leef, doe leuke dingen, het kan nog!” Nog eenmaal komen alle muzikanten voor de grote finale op het podium. Een staande ovatie valt hen ten deel.

Het publiek heeft nog lang geen zin om naar huis te gaan, dus volgt er een toegift in de foyer.  ‘Johan Derksen en de Pioniers van de Nederpop’ was voor het publiek een feest der herkenning.
Het volgende project start alweer in januari als we Johan mogen geloven: “Een tournee die de bluesmuziek weer tot leven wekt.” De eerste veertig theaters zijn al volgeboekt.

Tekst: Martin Reitsma / Jerrold Mallee
Fotografie: Jerrold Mallee