Edisons POP

Prestigieuze prijzen in februari uitgereikt.

Op 12 februari worden in Gashouder op het terrein van de Westergasfabriek in Amsterdam De Edison Pop 2018 uitgereikt. Genomineerden zijn André Hazes, Boef, BLØF, Chef’Special, Dave Budha, Di-rect, Fresku & MocroManiac, Jeangue Macrooy, Lil’ Kleine, Linde Schöne, Lucas & Steve, Marco Borsato, Martin Garrix, Naaz, Nick & Simon, Paceshifters, R3HAB, Ronnie Flex, Roxeanne Hazes, Sevdaliza, Sevn Alias, Someone, Spinvis, Sue The Night, Thomas Azier, Tino Martin, Vinchenzo, Wulf en Yellow Claw.

De vakjury
De prestigieuze prijzen gaan naar producties van bijzondere kwaliteit en worden toegekend door een onafhankelijke en vooraanstaande vakjury. Op basis van kwaliteit en artistieke waarde heeft de jury een lijst van drie genomineerden per categorie samengesteld. De winnaars worden bekendgemaakt op 12 februari aanstaande. Met grote uitzondering is dit jaar een nieuwe categorie toegevoegd: Nederlandstalig.

Naast voorzitter Ruud de Wild (Radio2) bestaat de jury uit: Annemieke Schollaardt (Radio-DJ – Radio2), Dieuwertje Heuvelings (Playlist Curator & Editor – Spotify NL), Menno de Boer (‎Music Director/Program Manager/DJ – Radio 538), Bart Wijlaars (muziekjournalist – o.a. De Telegraaf), Saul van Stapele (muziekjournalist – o.a. NRC) en Diederik van Zessen (Music Director – 3FM)..

Nominaties Edison Pop 2018

CATEGORIE POP
Chef’Special – Amigo
Een complete popplaat met ijzersterke feestnummers, maar ook fraaie gevoeligere noten, zoals bijvoorbeeld blijkt uit de hitsingles Amigo en Try again én een gedurfde, aparte track als Jungle Bookie. En allemaal hebben ze die onmiskenbare Chef’Special-sound.

Marco Borsato – Thuis
Het meest indrukwekkende en gevarieerde Borsato-album in jaren, dat qua arrangementen sterk doet denken aan zijn onverslaanbare, alles en iedereen dominerende platen uit de tweede helft van de jaren 90.

Ronnie Flex – Rémi
In dit succesjaar voor Nederlandstalige hiphop vangt boegbeeld Ronnie Flex de actuele popsound in deze subliem geproduceerde crossoverplaat, waarop hij ook binnen de nummers put uit een veelvoud aan genres, van prachtig slepende R&B en Caribisch getinte clubmuziek tot snoeiharde Nederlandstalige rap.

CATEGORIE ROCK
Di-rect – Rolling With The Punches
Grensoverschrijdende, toekomstbepalende plaat van een groep die zichzelf al meerdere malen opnieuw uitvond. De disco op dit album, de soul, de R&B: prachtige verrijkingen van hun rockziel. Rauw en inspirerend.

Paceshifters – Waiting To Derail
Ongecompliceerd hard en zonder poespas. Waiting to derail is duidelijk gemaakt zonder concessies. In negen jaar heeft Paceshifters zich ontwikkeld tot een van de beste rockbands van Nederland.

Sue The Night – Wanderland
Een vooruitstrevende, fantasierijke, maar vooral ook een uitgebalanceerde, volwassen plaat met een duidelijke smoel. Sue The Night ging na het lovend ontvangen eerste album Mosaic op zoek naar haar artistieke en creatieve drive en vond die glorieus op Wanderland.

CATEGORIE HIPHOP
Fresku & MocroManiac – Juice
Juice is een ode aan rappen als kunstvorm, een ijzersterke plaat van twee eigenzinnige en soepele eredivisie-MC’s die elkaar op het gebied van techniek, rijmschema’s en creatieve ideeën inspireren, uitdagen en omhoogstuwen.

Ronnie Flex – Rémi
In dit succesjaar voor Nederlandstalige hiphop vangt boegbeeld Ronnie Flex de actuele popsound in deze subliem geproduceerde crossoverplaat waarop hij ook binnen de nummers put uit een veelvoud aan genres, van prachtig slepende R&B en Caribisch getinte clubmuziek tot snoeiharde Nederlandstalige rap.

Sevn Alias – Picasso
Vorig jaar imponeerde Sevn Alias als sterspeler op het album Gate 16 van Rotterdam Airlines. Op Picasso vervolgt de beheerste en sfeervolle rapper met verve zijn solopad met een sterk melodieuze update van zijn rapstijl en uiteenlopende, boeiende beatkeuzes.

CATEGORIE DANCE
Lucas & Steve – single releases 2017
Lucas & Steve hebben hun geheel eigen sound gedefinieerd, aanstekelijke dance-liedjes met een kop en een staart voor een groot publiek. Dit enthousiaste tweetal heeft alles in zich om internationaal hofleverancier te worden de komende jaren.

R3HAB – Trouble
Trouble is een slim opgebouwd dancealbum van A tot Z, met een begin, midden en een eind. In een genre dat vooral gedomineerd wordt door single-succes, laat R3HAB horen dat hij ook als albumartiest de luisteraar zeventien nummers lang kan boeien.

Yellow Claw – Los Amsterdam
Yellow Claw was dankzij eerdere hypegevoelige en invloedrijke tracks en spectaculaire video’s al een internationaal succesvolle live-act. Dit album is een voorlopig hoogtepunt, zeker ook door de vele tot de verbeelding sprekende nationale en internationale samenwerkingen.

CATEGORIE ALTERNATIVE
Linde Schöne – Linde van Nimma
Linde Schöne dwingt tot goed luisteren, ze kiest nooit de gemakkelijkste weg, combineert moeiteloos moderne genres en is in haar indringende muziek open over haar leven en maatschappelijke thema’s en oogst daarmee respect en bewondering.

Sevdaliza – ISON
Een eerlijk en oprecht album dat heel dichtbij komt, maar tegelijkertijd ongrijpbaar abstract is. Sevdaliza put uit een schier onuitputtelijke bron van creativiteit, gezien de indrukwekkende muziek en prachtige videoclips die ze de wereld in blijft sturen.

Thomas Azier – Rouge
Al bij de eerste klanken weet je dat Rouge een bijzonder Nederlands album is. Thomas Azier heeft in Parijs alle tijd genomen om zijn eigen prachtige geluid te perfectioneren en te werken aan nummers die onder de huid kruipen en kippenvel geven. Ook de livevertaling is een bijzondere: Azier tovert zelfs de grote concertzalen tot intieme huiskamer, waarin zijn muziek fantastisch tot zijn recht komt.

CATEGORIE NIEUWKOMER
Dave Budha – De Tuinen Van Het Licht
Dave Buddha is een eigenzinnige en inspirerende nieuwkomer. Het is bijzonder hoe hij zijn publiek meeneemt in zijn boeiende muzikale en poëtische, tekstuele ontwikkeling.

Naaz – single releases 2017
Met haar prachtig verfrissende popliedjes en videoclips vol allure, bereikte ze dit jaar een miljoenenpubliek. Naaz weet haar bijzondere levensverhaal te vertalen in inspirerende teksten en is een megatalent met een veelbelovende toekomst.

Vinchenzo – single releases 2017
Als deelnemer van The Voice staat je maar zelden een grote carrière te wachten. Vinchenzo lijkt de uitzondering. Hij introduceerde zichzelf met loepzuivere covers – met zijn zelfgeschreven muziek lijkt hij nu door te groeien tot ultieme tienerster.

CATEGORIE VOLKSMUZIEK
André Hazes – Wijzer
Voor het tweede jaar op rij levert Hazes junior een plaat waarmee hij vooroploopt in het genre, zoals zijn vader dat zo lang deed. Wie dit hoort denkt aan iets te lange gezellige avonden in iets te volle kroegen.

Nick & Simon – Aangenaam
Geen wanklank te bespeuren op het afwisselende Aangenaam van het beroemdste muzikale duo van Volendam. Een nieuwe platenmaatschappij gaf hen duidelijk een creatieve injectie, en het resultaat is een plaat met warmere en rijkere harmonieën dan ooit.

Tino Martin – Hoe Ik Het Zie
Tino Martin baarde dit jaar opzien door voor het eerst de grote Ziggo Dome te vullen. Met Hoe ik het zie, waarop de lach en de traan perfect hand in hand gaan, onderstreepte hij zijn groeiende status.

CATEGORIE NEDERLANDSTALIG
BLØF – Aan
De liefde voor muziek spat af van dit opvallend door bakermat Zeeland gekleurde karakteristieke BLØF-album, met een veelheid aan stijlen en soms karakteristiek ongrijpbaar filosofische teksten.

Roxeanne Hazes – In Mijn Bloed
Roxeanne Hazes vond zichzelf opnieuw uit op dit unieke, melancholische album met rauwe, openhartige teksten en een eigen broeierige sound die putte uit rock, pop, levenslied, dance en R&B.

Spinvis – Trein Vuur Dageraad
Op zijn vierde langspeler klinkt Erik de Jong symfonischer dan ooit. Soms zijn de drumcomputers zo ver weg dat de liedjes naar kleinkunst neigen, dan weer overheerst de euforie. Een ideeënrijke en boeiende plaat.

CATEGORIE VIDEOCLIP
Boef / regisseur: Madja Amin – Habiba
Parodieën, een Boef-challenge die viral ging en ruim 44 miljoen views op YouTube zeggen alles over de immense impact van deze clip, die ook nog eens oogt als de trailer van een fantastische speelfilm die (nog) niet gemaakt is.

Naaz / regisseur: Folkert Verdoorn – Words
De videoclip van Words laat Nederland en de Nederlander zien in alle veelzijdigheid. Deze vorm van mensen kijken wordt alleen maar aanstekelijker door het ijzersterke bijbehorende lied.

Someone / regisseur: David Spearing – The Deep
Een briljant, origineel idee, filmisch en meeslepend tot clip verwerkt door David Spearing. Tessa Rose Jackson’s project Someone grossiert tot nu toe in verrassende, goed gemaakte video’s, maar deze is van de absolute buitencategorie.

CATEGORIE SONG
Lil’ Klein ft. Boef – Krantenwijk
De twee populairste artiesten van het jaar vieren trots hun immense succes en bijpassende rijkdom in de rap-hit met de meeste impact in 2017.

Martin Garrix ft. Dua Lipa – Scared To Be Lonely
Martin Garrix blijft als danceproducer één van de grootste internationale sterren van Nederland. Dit was een onvermijdelijke knaller: een poppy dance-hit met een herkenbaar geluid waarvoor hij een van de beste stemmen ter wereld strikte.

Wulf – Mind Made Up
Hij was al te horen op een knaller van een zomerhit vorig jaar. Met zijn frisse eigen debuut Mind Made Up toonde Wulf de potentie van zijn schrijf- en zangtalent en een eigen pure sound waarmee hij een van dé airplay-hits van 2017 scoorde.

CATEGORIE ALBUM
Jeangu Macrooy – High On You
Vorig jaar werd Jeangu genomineerd als Beste Nieuwkomer en gaf hij tijdens de Edison-show een indrukwekkend liveoptreden. Zijn eerste album klinkt fris en soulvol en bevat hints naar gospel. Het zomerse geluid van titelsong High On You leverde Jeangu een bescheiden hit op die meegezongen werd op festivals en nog veel op de radio te horen is.

Ronnie Flex – Rémi
In dit succesjaar voor Nederlandstalige hiphop vangt boegbeeld Ronnie Flex de actuele popsound in deze subliem geproduceerde crossover-plaat waarop hij ook binnen de nummers put uit een veelvoud aan genres, van prachtig slepende R&B en Caribisch getinte clubmuziek tot snoeiharde Nederlandstalige rap.

Thomas Azier – Rouge
Al bij de eerste klanken weet je dat Rouge een bijzonder Nederlands album is. Thomas Azier heeft in Parijs alle tijd genomen om zijn eigen prachtige geluid te perfectioneren en te werken aan nummers die onder de huid kruipen en kippenvel geven. Ook de livevertaling is een bijzonder: Azier tovert zelfs de grote concertzalen om tot intieme huiskamer, waarin zijn muziek fantastisch tot zijn recht komt.