Nina Kinert

Zweedse zangeres Nina Kinert keert terug met nieuw werk! 

Nina Kinert, voorheen bekend als Nina K, is terug met een gloednieuw nummer! Vandaag brengt de Zweedse zangeres haar nieuwe single Der Dom, il Duomo (inclusief een prachtige intieme video) uit. Tevens wordt het aankomende studioalbum ROMANTIC  aangekondigd – dat gepland staat voor release op 11 mei.

Nina beleefde haar grote internationale doorbraak in 2007, toen autofabrikant SAAB haar single Through Your Eyes gebruikte voor hun wereldwijde reclamecampagne. De volgende single Beast, overgenomen van haar album Pets & Friends, werd een radio-hit in heel Europa en werd gevolgd door het Star Wars-geïnspireerde album Red Leader Dream in 2010.

Na een album dat draaide om Star Wars en een andere over eeuwigheid, brengt de uit Stockholm afkomstige singer/songwriter Nina Kinert in mei 2018 een nieuw album uit.

Nina Kinert’s nieuwe album ROMANTIC is een manifest van wat schrijven en muziek in het algemeen voor haar betekende. Het thema van het album is gebaseerd op de verschillende aspecten van romantiek. Liedjes over ware liefde en mystiek, gevoeligheid over gevoel, ziel over intellect, natuur over God, nostalgie en 19de-eeuwse poëzie zoals Baudelaire en Shelley. Beluister en bekijk hier de indrukwekkende track ‘Der Dom Il Duomo’

Dromen

“De schrijven van liedjes werd in belangrijke mate veroorzaakt door twee factoren”, zegt Nina. “Een baby krijgen en naar Nieuw Zeeland gaan. Ik bezocht de plek van mijn dromen – het strand van Jane Campions’ film, The Piano. Ik was 10 jaar oud toen ik die film zag en ik wilde heel graag een van de personages zijn. Ik was zo blij dat iemand me ooit vertelde dat ik op Anna Paquin leek, die Holly Hunters’ dochter speelde, haha. Ik heb geleerd de klassieke theme song van Michael Nymans te spelen, om het op die manier fysiek te kunnen voelen. Iedere keer als ik naar Nieuw-Zeeland kwam, voelde ik me niet alleen als een deel van die film, maar ook als een onderdeel van de natuur – gelukkig en vrij zijn, wanneer we het toelaten. ”

Dit proces en deze reis in haar hart en geest brachten Nina terug naar de absolute kern van haar kunstenaarschap, het romantische thema kwam vanzelf. Ze veranderde haar naam terug naar Nina Kinert, van de snelle en sublieme naam Nina K, die ze voor On Ice (2015) en verschillende samenwerkingen rond die tijd gebruikte. Ze hield ook op bang te zijn om een ‘singer/songwriter’ te worden genoemd en begon alle nummers op haar kapotte piano te schrijven (midden C vermijdend).

Romantiek

Het thema romantiek werd  tijdens het hele opnameproces het leidende licht. Bij twijfel, ga voor de meest romantische keuze. Dit leidde tot arrangementen met piano, harpen, fluiten en snaren (Saxofoon? Nee, dat is sexy, niet romantisch.) ROMANTIC bevat ook de single “Chapped Lips” – gezongen samen met Sam T Herring van Future Islands. Het album is geproduceerd door jazzmuzikant en renaissance-man, Daniel Fagerström (The Skull Defekts, Optic Nest enz.) en gemasterd door Heba Kadry (Björk, Beach House enz.).

Het manifest van ROMANTIC wordt verklaard in het openingsnummer. Een pianoballad over de keuze hoe je wilt sterven – bij voorkeur in de armen van wie je houdt, op een strand, bij een ondergaande zon.