The Blind Boys of Alabama

Amerikaanse gospelformatie legendarisch in Paard Den Haag.

De Amerikaanse roots/gospelgroep The Blind Boys of Alabama gaf gisteren een onvergetelijk optreden weg in het Paard in Den Haag.

Om te beginnen is dit een hele bijzondere formatie. Deze zanggroep begon al in 1939 met zingen en besloten in 1944 professioneel door te gaan. Anno 2018 zijn ze nog still going strong en uiterst geloofwaardig. Dat mocht het Haagse publiek gisteren meemaken.

Ondanks dat de concertzaal slechts deels gevuld was, deed dat helemaal niets af aan de beleving. Het werd een spiritueel gospel-, soul- en blues getint optreden om lang te herinneren. Met meeslepende songs als Amazing Grace, I Shall Not Be Moved, Higher Ground (Stevie Wonder) en enkele tracks van het meest recente album Almost Home.

De huidige frontman, Jimmy Carter, was er in de late jaren 30 van de vorige eeuw al bij! Ondanks zijn hoge leeftijd heeft hij wel degelijk een grote rol tijdens de optredens. Carter wisselt de leads af met de andere bandleden, maar toch is hij degene die op het podium het meest in de schijnwerpers staat. Tijdens het Paard-optreden gisteren laat hij zich zelfs van het podium tillen om een rondje door de zaal te doen!

Ook richt hij zich regelmatig tot het publiek en geniet hij van de aandacht die hij en zijn mannen ontvangen via enthousiast meedoen of luid klappen. Het wordt een sfeervol optreden van The Blind Boys of Alabama en hun strak spelende band. We’ll be back zegt Clarence nog en je weet ook zeker dat hij dat oprecht meent.

Fotografie en verslag: Anneke Ruys