Fristap

CD recensie Fristap ‘Het Transland’.

Man met gitaar maakt sfeervolle plaat.

De naam van de Vlaamse singer-songwriter Fristap zal niet meteen de bekende bel doen rinkelen. Toch is het de moeite waard om Fristap’s conceptalbum ‘Het Transland ‘eens nader te beluisteren. En ook echt aan te schaffen want het fysieke plaatje is zoveel interessanter dan de download. Al was het alleen maar vanwege het geniale hoesje en alle songteksten die erin vermeld staan. Dieter Fristap komt uit Belgie en zijn muziek is geworteld in de Vlaamse traditie. Fierens heeft eens een relatie voor zijn ogen zien kapot gaan en is daardoor in een soort van zwart gat tussen een rots en een harde plaat terechtgekomen. Het Transland. Wat hij daar meemaakte en voelde heeft hij meteen opgeschreven en er een paar mooie akkoorden bij verzonnen. Het verhaal staat centraal op het folk-getinte album, de akoestische begeleiding is bescheiden doch uiterst sfeervol waardoor de teksten des te meer opvallen. In de poëtische teksten (soms gesproken in plaats van gezongen) zit veel melancholiek, maar ook de nodige (soms zwarte) humor. Ze worden op kunstige wijze verweven tot een interessante mix. Laurens Joensen (Fay Lovsky, Yentl en De Boer,…) en Henrik Holm (Vals Plat, The Tennessee Studs,…) zorgen voor de muzikale omlijsting. Eigenlijk zijn alle liedjes op dit album bijzonder en nodigen uit tot intensief luisteren. Live zal dit zeker een boeiende avond opleveren.

https://www.facebook.com/Fristapmuziek/