Crossing Border 2018 Zaterdag

Crossing Border 2018: Zaterdag Foto’s.

Zaterdag 3 november was de afsluitende dag van Crossing Border. Met ook weer enkele mooie muziekoptredens.

Zaterdag is de dag met zeker twee headliners: St. Paul and the Broken Bones en Fantastic Negrito. Die staan allebei aan het einde van de avond in The Raven.

Eerst is er in een redelijk volle Katrina nog het optreden van het Estlandse duo Maarja Nuut & Ruum. Maarja met zang en op viool en Ruum op digitale synths. Een interessante combinatie tussen heden en verleden, aloude Scandinavische folk en hedendaagse elektronica. Het publiek beloont het duo met enthousiast applaus.

Het volgende optreden is in een goed gevulde Raven. Xylouris White is een zeer on alledaagse combinatie, bestaande uit een Griekse zanger met luit (George Xylouris) en Jim White (een Australische drummer). Noem het jazz rock, zo nu en dan aangevuld met Griekse teksten. Spannend is het wel, afwisselend ook de klanken van deze twee heren met de grote grijze haarbossen. Daarnaast virtuoos en boeiend deze combinatie die je drie kwartier lang fascinatie biedt.

In de Oasis probeert het duo Meg Baird & Mary Lattimore het publiek te bekoren. Dat doen zij met een harp en een gitaar, op zich wel een bijzondere combinatie. Ondanks dat het mooi klinkt is het moeilijk om geboeid te blijven en wordt het saai. Ook het geroezemoes vanuit de hal doet de muziek geen goed en dat is jammer.

In The Raven vult de zaal zich snel. Fantastic Negrito is dan ook een naam die al aardig rondzoemt in muziekland. Terecht, want de Amerikaan geeft een optreden weg dat drie kwartier lang boeit. Hier is een artiest aan het werk die een grote toekomst tegemoet gaat. Een beetje Jimi Hendrix, een vleugje Prince, een tikkeltje Nirvana, naast een grote dosis blues en soul. Het zit er allemaal in en nog veel meer. Frontman Xavier is een showman pur sang die een publiek een heel concert lang mateloos weet te boeien met zijn funky muziek en zijn verschijning. Dit smaakt naar meer! Voor ons het absolute muzikale hoogtepunt van Crossing Border 2018.

Op papier was dat hoogtepunt St. Paul and the Broken Bones, maar dat is het net niet. Al mag de funky soul van de band zeker virtuoos genoemd worden. Zanger Paul Janeway is een publieksmenner en in het bezit van een geweldige soulstem. Het optreden is wervelend en zeker de moeite waard, al blijft het niet constant boeien. De reactie van het publiek is wisselend, van helemaal in de ban van tot ‘valt wat tegen’. Nee geef ons maar Fantastic Negrito, het enige echte muzikale hoogtepunt van Crossing Border 2018!

Verslag en fotografie: Anneke Ruys