Lukas Graham

Lukas Graham – 3 (The Purple Album) CD Recensie

De Deense band Lukas Graham brengt met ‘3’ (The Purple Album) hun derde studioalbum uit, de opvolger van het succesvolle ‘7 Years’op de markt. De formatie – onder leiding van frontman Lukas Forchhammer – brengt hiermee een emotionele plaat uit vol met uitingen van spijt en zwaarmoedigheid en zonder de upbeat tempo’s en hiphop elementen. Dit is meer een gestript album vol sentimentele piano-ballads, die Fotchhammer’s liefde voor gospel uitdragen. De zanger legde zijn ervaringen van de laatste jaren neer in deze plaat, van de trieste dood van zijn vader tot het grote geluk vanwege de geboorte van zijn dochter en de Grammy-nominaties. Mooie voorbeelden zijn het orkestrale ‘Everything that Isn’t Me’ (een spijtbetuiging naar zijn familie voor alle pijn die hij veroorzaakt heeft) en ‘Lullaby’, een soort ode aan zijn vader en de single ‘Love Someone’, de perfecte rockballad. Het album wordt geopend met ‘Not A Damn Thing Changed’ – een van de mooiste songs van het album, waar we in de bijbehorende video de band zien tijdens de begrafenis van vrienden en waar Graham zijn hoop uitspreekt voor de overlevenden (“I pray you won’t reach for that rope”). ‘3’ is een album zoals we dat van Lukas Graham kennen: doordrenkt van eerlijke, intieme emoties. Over het album zegt Lukas zelf: “The kind of love I’m feeling that I’ve never felt before.” (AR)