Fotoserie: Macy Gray in Paard

Macy Gray ontroerend en opzwepend in Paard Den Haag.

De Amerikaanse soulzangeres Macy Gray stond gisteren in een tot de nok gevuld Paard in Den Haag. Daar had ze geen enkele moeite om de zaal volledig in te pakken. Er werd meegezongen, geklapt en gedanst tijdens een optreden waar alles klopte.

Vanaf het moment dat Macy Gray en haar band rond negenen het podium betreden, is de toon gezet van een bijzonder concert. Het belooft een avond tussen Macy en haar ‘sexy people’ (zoals ze het publiek steerds noemt) te worden vol interactie, positiviteit en goede vibes. Macy legt graag de nadruk op haar ‘anders zijn’, iets waar ze trots op is. Ze stimuleert het publiek ook om te zijn zoals zij: vooral vrij en doen en laten waar je zin in hebt.

Macy is een vrouw die met haar expressieve mimiek, rasperige stem en flamboyante uiterlijk graag een voorbeeld voor vooral vrouwen is. In het Paard is ze er duidelijk op uit om het publiek een positieve avond te bezorgen. Dat lukt moeiteloos, alleen al met haar verschijning en ongelimiteerd contact met de mensen in de zaal. Er heerst dan ook een bijzondere, uitgelaten sfeer. Alsof iedereen gekomen is voor een extra onbezorgde avond.

De muziek klinkt bij vlagen uiterst swingend en soms voorzien van extra reggae vibes. Samen met haar band en achtergrondzangeressen maakt Macy er een hele happening van. Muzikanten dansen met achtergrond danseressen en met elkaar. De band krijgt voldoende gelegenheid om te ‘shinen’. De vonk kan niet anders dan overspringen op het publiek. Ook tijdens rustige songs weet Gray de emoties goed los te maken.

Er komen tijdens het bijna twee uur durende concert bekende en minder bekende liedjes voorbij. Onder meer van haar nieuwe, zonnig klinkende album ‘Ruby’. We horen ‘Over You’, ‘Sugar Daddy’, ‘But He Loves Me’, ‘Witness’ en natuurlijk haar grote hit ‘I Try’. Ook covers als ‘Creep’ van Radiohead en ‘Brass In Pocket’ van The Pretenders en meer. Het maakt eigenlijk niet uit wat Macy zingt, want van ieder liedje maakt ze wel iets speciaals. Gray pakt de zaal volkomen in en geniet zelf ook met volle teugen.

Verslag en fotografie: Anneke Ruys