Michael Varekamp presenteert ELEKTRA in Den Haag

Trompettist Michael Varekamp presenteerde gisteren live in de Regentenkamer in Den Haag zijn nieuwe album ELEKTRA.

Varekamp toerde afgelopen jaren veelvuldig met theaterproducties als LOUIS! en BILLIE! en speelde onder meer met Sonny Fortune en Branford Marsalis. In een overvolle Regentenkamer liet hij het publiek intens genieten van zijn nieuwe, meeslepende muziekklanken.

Op 26 oktober 2018 verscheen zijn nieuwe album onder zijn eigen naam. Elektra is een volledig geïmproviseerde plaat met als basisidee een denkbeeldige ontmoeting tussen Miles Davis en Jimi Hendrix.

Niemand minder dan gitaarfenomeen Jerôme Hol nam de gitaarpartijen op het album voor zijn rekening. Varekamp en band zijn vanaf november op tour met Elektra, waarbij naast de muziek ook beeld een belangrijke rol speelt.

De naam Elektra verwijst naar de traditionele gewoonte van eerdere generaties jazzmusici om er een tweede, elektrische band op na te houden. De ‘Electric band’. Ook op Elektra wordt gebruik gemaakt van elektronica en effecten.

De bezetting bestaat uit Varekamp’s vaste band met Erik Kooger op drums, Harry Emmery op bas, Wiboud Burkens op toetsen en Jerôme Hol op gitaar. Vanuit hun intense muzikale relatie ontstond het idee om een album te maken dat totaal geïmproviseerd is.

Hierdoor ontwikkelt de muziek zich niet zozeer in cirkels maar beweegt zij zich van het ene punt naar het andere. Iedere halte wordt als het ware maar een keer aangedaan. Door creatief gebruik van beeld tijdens de live shows, dat eveneens ter plekke spontaan wordt ingezet, ontstaat er een wisselwerking tussen beeld en geluid waarbij de disciplines elkaar wederzijds inspireren. @Regentenkamer

Elektra live:

zondag 11 november – De Regentenkamer, Den Haag (CD-presentatie)

dinsdag 13 november – Rietveld Theater, Delft

Meer concerten t.b.a.

www.michaelvarekamp.nl

Fotografie: Anneke Ruys