Rammstein

Rammstein met weergaloze spektakelshow in Rotterdamse Kuip.

De Berlijnse metalband Rammstein koos voor hun eerste Nederlandse stadionconcert van 2019 voor de Rotterdamse Kuip en niet voor Amsterdam. Een perfecte keus want de overdonderende show vol vlammenwerpers, vuur en (zelfs zwarte) papiersnippers kwam hier optimaal tot zijn recht. De warmte van het vuur was zelfs tot halverwege het stadion te voelen.

Het was een bloedhete avond na een zinderend hete dag. Dertig graden was de temperatuur aan het begin van de avond nog. Vandaar dat het noodplan op deze avond van kracht was: iedereen mocht een hervulbaar waterflesje mee naar binnen nemen, zonder dop. Overal in het stadion waren waterpunten geplaatst, al stonden daar veelal lange rijen.

Toen het oorverdovend harde concert rond tien voor half negen – tien minuten eerder dan gepland – het stadion in knalde was het duizendkoppige publiek in de volledig uitverkochte Kuip meteen in trance.  Till Lindemann en de zijnen lieten daarna ruim twee uur lang zien waarom ze ongeëvenaard zijn. Hun door de band zelf zo benoemde Tanzmetall is uniek, net als de special effects die als een rode draad door het optreden lopen. Je wordt tijdens een Rammstein-concert iedere keer weer meegesleept in een spektakelshow die zijn weerga niet kent.

Het was een concert waar bijna het gehele nieuwe Rammstein album aan bod kwam (inclusief controversiële liedjes als ‘Deutschland’ en ‘Radio’) maar ook met veel klassieke publieksfavorieten als ‘Du Hast’(inclusief de vuurpijlen die van podium naar de grootse pilaren op het veld gingen), ‘Sonne’, ‘Ohne Dich’, ‘Mein Teil’, ‘Links 2-3-4’ , ‘Sehnsucht’ en de grootse uitsmijter ‘Ich Will’. Een nummer als ‘Rammstein’ is bombastisch, stampend en meeslepend, maar de band kan ook dramatisch en melancholiek klinken. Vooral wanneer de lage basstem van Till Lindemann een track als ‘Mein Herz Brennt’ aanvangt. Dat is dan weer even een kippenvel moment.

Rammstein staat naast de effecten ook bekend om hun grootse theateracts. De band maakt werkelijk van elk nummer een spektakel. Zoals tijdens ‘Puppe’ toen een enorme kinderwagen op het podium kwam die even later in brand gestoken werd. Ook een spectaculair moment was er met ‘Engel’, toen de bandleden in opblaasbare rubberboten over de hoofden van het publiek gingen.

De band heeft inmiddels al aangekondigd in 2020 terug te keren naar Nederland voor een show in Nijmegen. Dat is na de imponerende show van gisteren zeker iets om opnieuw naar uit te kijken.

Concertverslag Anneke Ruys *****