AJ Plug

Indrukwekkend Benefietconcert in Boerderij Zoetermeer.

Aleksandra Jolanda Plug, de zangeres die optreedt onder de naam AJ Plug, is één van de meest geliefde blueszangeressen van dit moment. In juli werd er bij de zangeres slokdarmkanker vastgesteld. Het slechte nieuws raakten velen en de hele Nederlandse blueswereld leeft met haar mee. Op 29 september was er een Benefietconcert in de Boerderij te Zoetermeer.

Ook Aleksandra’s echtgenoot man en gitarist Klaas Kuijt blijkt ernstig ziek te zijn. Alexandra en haar man waren volgens Derksen aan het doorbreken in Nederland. Ze hebben ook lang in het buitenland gewerkt. De laatste jaren zijn ze in Nederland actief en dat ging hartstikke goed. Ze stonden op allerlei zomerfestivals gepland, maar door al deze ellende, stort de hele wereld na jarenlang ploeteren, compleet in.

Voetbalanalist Johan Derksen zette zich al eerder in voor de twee en organiseerde zo al voor 10 en 22 augustus jl. benefietconcerten, zodat beide zich op financieel gebied voorlopig even geen zorgen hoeven te maken. Geld komt er nu namelijk niet binnen. Het zijn muzikanten, en zonder optredens zijn er ook geen inkomsten.

Een van haar vrienden, John van der Linden kwam op het idee om nóg een benefietconcert te houden, maar dan in Zoetermeer. Al snel kwam Van der Linden bij cultuurpodium De Boerderij uit als locatie voor het evenement.

Op het programma in Zoetermeer stonden onder meer gepland: Wild Romance, de Wizzards, bestaande uit Nico Dijkshoorn, Rinus Gerritsen, Nicko Christiansen en Patrick Lejewaan, de dichters Max Lerou en Jaap Montagne en de muzikanten Peter Langerak en Mathias J van Heck, de zoon van Dr. John, the Nighttripper. Ook kon het publiek Livin’ Blues Experience verwachten. ,,Er was aardig wat animo. De manager van Wild Romance had bijvoorbeeld al binnen 24 uur toegezegd mee te willen werken.”

Bij de contractonderhandelingen met John de Mol wist Johan Derksen een eigen chauffeur los te peuteren. Bij voorkeur een rokende, zodat hij tijdens de ellenlange ritjes van Grollo naar Hilversum (2 uur heen, 2 uur terug) lekker kon paffen op de achterbank.

Johan Derksen bleek te hebben gekregen wat hij wilde: een rokende chauffeur. En niet zomaar één, maar een blueszangeres én legende uit Grolloo met de artiestennaam AJ, die ook sigaren rookt. De Blues zit deze dame werkelijk in haar bloed. Elke performance komt uit haar tenen en is vol overgave. Geweldig om te zien dat er zoveel publiek, vrienden en artiesten zijn die hier, op welke manier dan ook, iets kunnen en willen betekenen.

Verslag en fotografie: Jerrold Mallee