Thijsenterprise

Saxofonist deelt eerste single van spannende nieuwe EP Snits.

De uit Nederland afkomstige maar in Barcelona woonachtige De Nederlandse muzikant Thijsenterprise (nu woonachtig in Barcelona) (Reinier Thijs) maakt veelzijdige muziek. Hij kwam als eerste naarbuiten met een serie van vier instrumentale hiphop albums, gemaakt uit liefde voor sampling.

Met Snits deelt hij voor het eerst zijn muziek als saxofonist – wat hij juist al jaren is, lang voordat hij begon met het samplen van oude jazz- en soulplaten. Thijsenterprise (Reinier Thijs) verbindt op de EP jazzmuziek met hip-hop grooves. Of in zijn eigen woorden: “headnod punkjazz”, een onderscheidende stijl beïnvloed door hiphop, punk, jazz en Afrikaanse muziek.

Deze EP is op bijzondere wijze tot stand gekomen. Thijs nam delen op van eerder opgenomen liveshows, soundchecks en sessies met zijn band, die hij vervolgens verknipte, uitstrekte, herhaalde of samplede. Daarnaast nam hij zelf nieuwe melodieën en improvisaties op. Met deze aanpak laat de saxofonist de luisteraar zich afvragen wat live is en wat er in de studio is opgenomen; wat één take of geloopt is; en welke delen geïmproviseerd of geschreven zijn. Kortom: precies dat wat de realiteit is. Het leverde uiterst spannende muziek op die nergens voorspelbaar is. Mooi is de combinatie van jazzmuziek met hiphop grooves.

‘Snits’ is de Friese benaming voor de stad Sneek, in de provincie waar Thijsenterprise opgroeide voordat hij naar Amsterdam verhuisde. De EP is het eerste voorproefje van zijn nieuwe album Lahringen (wat op zijn beurt verwijst naar de Friese stad Harlingen), dat uitkomt in de tweede helft van 2020. www.rucksackrecords.bandcamp.com

EERSTE SINGLE

Another Digital Handshake” is de eerste single van de EP. De track bevat een sterke bossa nova groove samengebracht met een rauwe synthesizer. De saxofoon beweegt heen en weer tussen improvisatie en het spelen van een melodie. Een die sterk geïnspireerd is door Marc Ribot’s Ceramic Dog, één van Thijsenterprise’s favoriete muzikanten.