Shayam

De healing sounds van Shayam.

Volgens Spotify is het luistergedrag de afgelopen maanden sterk veranderd. In moeilijke tijden gaan we steeds meer op zoek naar muziek met een positief gevoel. Naar zachtere en liefdevollere klanken met speciale healing power. Spannende muziek die je meevoert naar een onbekende nieuwe wereld. Shayam zet met zijn muziek een bijzondere en andere sound neer.

We leven in bijzondere tijden. Welke invloed heeft dat op jou?

Volgens mij zitten we in één groot veranderproces. Er gebeurt ongenadig veel, zowel collectief als individueel, zowel negatief als positief. Velen van ons zijn noodgedwongen aan het relativeren over wie en wat we willen zijn. Het doorleven van levensthema’s en uitdagingen. Mij persoonlijk heeft het inzichten gegeven, die ik niet had willen missen. Als je dit weet te doorleven, dan kan daar letterlijk een mooie openbaring uit ontspruiten. Mijn muziek, het artwork, de titels en de energie zijn daar weer voortvloeisels van. Het omvat mijn eigen levensproces, hopelijk ook ter inspiratie van anderen.

Wat is de diepere betekenis van jouw muziek?

De muziek die ik maak verwijst naar een verborgen diepte van het leven, die we allemaal in ons hebben. HSP’s highly sensitive people kunnen een verhoogde trilling in mijn muziek voelen. Voor mijzelf is deze periode verder een uitdaging om mee te gaan met de stroom, go with the flow, ten opzichte van een teveel onder “controle” te willen houden. Het kiezen voor positieve of negatieve energie kan soms erg moeilijk zijn, omdat we ook allemaal een ego hebben, met een bijbehorende geldingsdrang. Dit verouderde materialistische kader is nu hevig aan verandering onderhevig, zoals je nu overal om je heen kunt merken.

Wat betekent music vandaag de dag voor je?

Muziek blijft voor mij altijd een bijzonder iets. In de basis is het ook energie. Het geeft plezier, kleur, vibes, gevoel, herinnering, sprankeling, troost, saamhorigheid en letterlijk klank aan het leven. Met muziek bezig zijn en mooie dingen de wereld in sturen, is mede door deze situatie een onverminderde drijfveer voor mij gebleken.

Hoe ontstaan je composities?

Dat is in mijn geval eigenlijk altijd verschillend. Ik heb heel, heel vaak creatieve ingevingen. Soms is dat een complete compositie in mijn hoofd die “ontstaan wil worden”. De uitdaging is dan om deze te vertalen naar een eindproduct. De track Buzzing Vibes, is hier een goed voorbeeld van. De piano melodie “hing in de lucht”, net toen ik eigenlijk wilde gaan slapen. Toch ben ik toen achter Ableton gekropen, omdat ik de sfeer van die melodie zo mooi vond. De piano aanslag was heel specifiek en deze klonk tijdens het inspelen in Ableton vrij snel precies hetzelfde als hoe die in mijn hoofd klonk. Dat lukt zeker niet altijd.

Moet een compositie altijd perfect zijn?

Nee hoor. Buzzing Vibes is zeker niet perfect, maar Ik blijf dat een fijngevoelige, warme en vette melodie vinden. Met name omdat er twee knettervalse noten in zitten. Ik heb nog overwogen om die eruit te halen, maar ze vertegenwoordigen ergens ook een disbalans in het leven. Vandaar dat ik ze erin heb laten zitten. De andere keer begin ik met een ritmische loop. Dan weer een bepaalde “vibe” die ik uit wil werken.

Heb je een bepaald doel met je muziek?

Ik wil mensen blij maken en/of iets geven met mijn muziek en creaties. Zelf ben ik zoooooo vaak door moeilijke situaties heen gesleept met en door muziek. Daar heb ik diep respect voor. Muziek geeft zo ontzettend veel, voornamelijk plezier en liefde. Dat wil ik ook graag aan anderen geven!

Wat kun je vertellen over je meest recente compositie?

Ik ben nu bezig met een relatief rustige pop song van 97 bpm. Deze track draagt als titel  Flowing All Around. Hij gaat over het moeizaam loslaten van een relatie, waarna je je daarna toch bevrijd voelt. Ik ben vier dagen bezig geweest met de songtekst. In de studio probeer ik dan dingen uit, ga ik finetunen en ontstaat de definitieve sound. Soms maak ik producties helemaal zelf maar ook wel eens met een bevriende engineer.

Ben je zelf verantwoordelijk voor de zang op je meest recente track?

Ja, in dit geval heb ik de tekst helemaal zelf ingezongen. Ik kan echter voor geen meter qua zang een toon echt goed raken, dus zit er zware audio bewerking op. Op zich vind ik het resultaat erg mooi geworden. Voor deze compositie zocht ik naar iets van ronddraaiende energie. Creativiteit is in mijn perceptie iets wat het leven laat ontstaan. Vervolgens heb jij de gelegenheid om er iets tastbaars van te maken.

Hoe is het artwork van Flowing All Around ontstaan?

Bij deze track zag ik dat de kraan boven mijn wasbak per ongeluk aan het druppelen was. Dit gaf een heel mooi plaatje, waarbij de rondfladderende druppels de oplossing was voor het artwork. Ik heb er een foto van gemaakt en deze bewerkt met visuele bewerkingsprogramma’s. Het resultaat is erg passend en chill geworden. Het is echt te gek, hoe het leven dan door jou heen iets creëert.

Wat hoop je met je muziek te bereiken?

Eerlijk gezegd boeit “resultaat” of “maatschappelijk succes”, mij weinig tot niets. Wat ik uiteraard wel leuk zou vinden, is dat zoveel mogelijk mensen mijn muziek gaan voelen. Spreading positive vibes into the world is iets wat we wel kunnen gebruiken toch? Elke oprechte artiest is volgens mij wel idealistisch ingesteld en wil de wereld een iets mooiere plek maken met zijn, haar of hun creaties. Dat geldt voor mij ook. Ik vind het ook onwijs leuk om het artwork zelf te maken, waarbij de energie hiervan de boodschap van de track dient uit te dragen. Hopelijk kunnen we allemaal nog heel lang veel positiviteit van muziek ervaren.

Zou je kunnen leven zonder muziek?

Uiteindelijk is leven een mysterieus iets, waarbij het voor mij draait om het ervaren van (wat) leven (is). Muziek is in mijn geval een zeer leuke factor. Ik zou het liever niet willen missen, aangezien ik er momenteel letterlijk dag en nacht mee bezig ben. Er zijn daarnaast echter nog ontzettend veel andere boeiende dingen die het leven te bieden heeft. Gelukkig kun je daarbij ook vaak muziek opzetten hahaha. 😉

Op welke van je track ben je het meest trots?

Voor mij is To Another Place een bijzondere productie. Dit is de eerste track waarbij ik het heb aangedurfd om dat kattengejank van mij vrij uitgebreid in een track te verwerken. Als mensen met zware uitdagingen deze track horen, dan kan dat troost bieden. Het kan altijd nóg erger, kan een voor de hand liggende reactie zijn als ze mijn stem horen. 😉 Nee grapje, zo slecht is het nou ook weer niet geworden. To Another Place draagt namelijk een bepaalde boodschap en intentie uit. Dat we door deze situatie, het doorleven en ontstijgen van duisternis en angst, uiteindelijk uitkomen op een ander perspectief.

Hoe is de bijzondere coverfoto van To Another Place ontstaan?

Het artwork is een foto van een straat bij mij in de buurt, gemaakt tijdens de zonsondergang. Ik heb de foto omgedraaid, omdat de wereld op z’n kop staat. Wat ik oprecht hoop, is dat we uiteindelijk op een andere plek uitkomen. Een plek waarbij we als mensen meer respect voor elkaar kunnen opbrengen. Een plek waarbij er meer empathie is. Een plek waarbij we elkaar meer kunnen helpen in plaats van elkaar af te troeven met ego motieven en materialistische uitgangspunten. A postive place waarin we ook de Aarde en het leven daarop de waardering kunnen geven die ze verdienen. Let’s go to another place people!

Meer info over Shayam

Spotify: https://distrokid.com/hyperfollow/shayam/fresh


Instagram:
www.instagram.com/shayam_official

Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=AOq4rx9lPAQ