The Kooks

Zesde studioalbum van de band verschijnt op 22 juli 2022.

Foto Harold Versteeg

The Kooks kondigen hun zesde studioalbum ‘10 TRACKS TO ECHO IN THE DARK’ aan. Het album verschijnt op 22 juli 2022 via AWAL Recordings, pre-orderen kan via deze link. Het nieuws komt niet meer als een complete verrassing: afgelopen week brachten The Kooks de eerste single ‘CONNECTION – ECHO IN THE DARK PART 1’ van het album uit, inclusief video.

‘10 TRACKS TO ECHO IN THE DARK’ voelt als een frisse wind, waarbij de band het iconische geluid van hun muziek heeft geëvolueerd met een elektronische tint. Dat is niet het enige vernieuwende aan deze release: het album zal in drie delen uitgebracht worden. De eerste twee delen komen als een 3-track EP, waarvan deel één al op vrijdag 28 januari uitkwam. Het derde en laatste deel bestaat uit 4 tracks die daarmee het album compleet maken.

Na een wereldwijde arenatour domineerde The Kooks met hun UK top 10 album ‘Let’s Go Sunshine’ (2018) ook de Europese festivalaffiches. Na thuiskomst van deze tour beloofde frontman Luke Pritchard zichzelf een break. Maar in plaats daarvan zat hij binnen mum van tijd alweer in de studio.

Gearmd met een nieuw mantra -het niet overdenken van alles maar gewoon een plaat maken waar Luke zelf thuis graag naar zou willen luisteren- kwamen de ideeën vrij gemakkelijk. In samenwerking met Tobias Kuhn (co-writer en -producer) ontstond de eerste single ‘CONNECTION’ al binnen een paar uur. Ook vijf andere track ontstonden al snel, maar in maart 2020 maakte COVID een einde aan Pritchard’s Europese droom. Hij werd geforceerd terug te gaan naar de UK en de rest van de schrijfsessies te doen via Zoom, totdat Tobias weer in de gelegenheid was naar Londen te vliegen. Daar nam het duo samen met de rest van de band, Hugh Harris (lead gitaar/synthesizer/bas) en Alexis Nunes (drum), de plaat op.

‘10 TRACKS TO ECHO IN THE DARK’ laat een nieuwe Pritchard horen -hij trouwde en werd voor de eerste keer vader- waarbij hij zijn demonen achter zich laat en optimistisch naar de toekomst kijkt. @V2 Records