Gouden en Zilveren Notekraker

DI-RECT winnaar Gouden Notekraker. Zilveren Notekraker naar Froukje.

Op 20 september werd in de Melkweg in Amsterdam de Gouden Notekraker uitgereikt. Dat is de award voor jarenlange en bijzonder invloedrijke podiumprestaties. De Gouden Notekraker 2022 was voor de Haagse popgroep DI-RECT.

Collega musici bepalen via een stemming wie in aanmerking komt voor een Gouden Notekraker; het is daarom vooral een prijs van musici voor musici.

Eerdere edities werden onder meer gewonnen werden door Eefje de Visser, MY BABY, De Staat, BLØF, Racoon, Ilse DeLange, Douwe Bob, Golden Earring en Herman van Veen.

Een bijzondere nieuwkomer en smaakmaker op de podia krijgt als aanmoediging de Zilveren Notekraker. Dit jaar was de Zilveren Notekraker voor Froukje.

De Humble Heroes Award werd uitgereikt aan een voor het publiek onbekende, maar invloedrijke sessiemuzikant: drummer, gitarist en zangeres Tessa Boomkamp.

Voor de vijfde keer wordt ook een “Humble Heroes Award” uitgereikt waarmee een invloedrijke sessiemuzikant, die heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de Nederlandse popmuziek, in het zonnetje gezet wordt. Vorig jaar werd deze award
toegekend aan drummer, componist en producent Ton Dijkman.

Genomineerd voor de Zilveren Notekraker 2022
4B2M, Antoon, Blanks, Froukje, Goldband, Meau, Merol, Pink Oculus, Smandem, Sophie Straat, WIES

DI-RECT is de winnaar van de Gouden Notekraker 2022, de prijs voor de meest bijzondere en invloedrijke live prestaties van het afgelopen seizoen. De Zilveren Notekraker 2022, de prijs voor de belangrijkste nieuwkomer en smaakmaker van het afgelopen jaar, ging naar Froukje.

Fotografie: Gwendolyne van Erp LivePicz.nl