Melanie

Fotoserie: Woodstock-legende Melanie ontroert en vervoert in TivoliVredenburg

Melanie Safka-Schekeryk kennen we vooral van het beroemde Woodstock-festival, maar natuurlijk ook van grote hits als ‘Lay Down (Candles in the Rain)’, ‘Brand New Key’ en ‘Beautiful People’. Op 8 september stond deze legendarische singer-songwriter in het Utrechtse TivoliVredenburg.

Het is het tweede optreden van Melanie’s Nederlandse najaarstour, het eerste concert was op 7 september in de Effenaar (Eindhoven). Tijdens de huidige tournee treedt folkzangeres Melanie samen op met haar getalenteerde zoon Beau-Jarred, die haar op gitaar ondersteunt. Een ontroerend duo is het: Melanie met Beau die zijn moeder liefdevol begeleidt en ook zijn eigen virtuositeit mag bewijzen in enkele solotracks. Het duo vormt een eenheid, de een vult de ander perfect aan en samen delen ze soms grappige maar ook serieuze anekdotes uit Melanie’s leven en carrière.

Naast een handjevol herkenbare nummers komen tijdens het optreden ook songs van het nieuwe album ‘The First Farewell Tour’ aan bod. Want we zouden bijna vergeten dat Melanie nog steeds nieuwe muziek uitbrengt, die vandaag de dag vooral in eigen beheer opgenomen wordt.

Mooie liedjes als het melancholische ‘Orion’ en het pakkende ‘Write it down’ worden meteen door het publiek omarmd en intens beleefd. Refreinen van ‘Aloha Lucifer’, ‘Happy People’ en ‘Ruin’ worden na een korte introductie van Melanie zelf meteen luidkeels meegezongen. Je voelt het iedere keer weer: De zangeres heeft een nauwe band met ons land en met haar fans. Ze trad hier tenslotte in de loop der jaren ontelbare keren op, in concertzalen maar ook vaak in tv-programma’s.

Melanie brak niet voor niets met haar grote hit ‘Beautiful People’ (1969) eerder in Nederland door dan in Amerika. Daar begon haar roem pas later. Dat was na haar onvergetelijke optreden op het historische Woodstock-festival. Ze memoreert er tijdens het concert in Utrecht ook nog graag even aan. ” Omdat het zo bijzonder was om daar deel van uit te hebben mogen maken.  Een historische gebeurtenis waar ik nog vaak aan terugdenk “.

Misschien wel het mooiste moment van de avond in TivoliVredenburg is wanneer op het eind het magistrale ‘Lay Down’ ten gehore wordt gebracht. Dan beklimmen verschillende fans – op uitnodiging van de zangeres – het podium. Dat zorgt voor een extra lange en speciale vertolking van dit onvergetelijke nummer, tevens de afsluiter van de avond.

Dan is het optreden toch echt ten einde, al zou je het liefst nog veel langer naar deze boeiende zangeres willen luisteren.  Maar ook een extra kwartiertje solo-nummers van Melanie’s getalenteerde zoon Beau zou zeker gewaardeerd worden. Hij speelt virtuoos gitaar, zelfs met een gebroken nagel – uiterst onhandig voor een gitarist – klinkt dat nog even gedreven.

Ondanks dat ze al  decennia lang optreedt wordt Melanie toch keer op keer weer geraakt wordt door de onstuitbare liefde van haar Nederlandse publiek dat haar- sommige van hen al vijftig jaar lang! – vanaf het prille begin altijd door dik en dun gesteund heeft.

Na afloop kunnen fans nog een meet & greet met Melanie beleven en een handtekening van hun idool op pas gekochte foto’s, cd’s en platen door hun idool laten zetten. En ja ook de nieuwe cd ‘The First Farewell Tour’vindt gretig aftrek. Want wat is er nou leuker dan na een onvergetelijk concert de nummers thuis nog een keer herbeleven.

Tekst en fotografie: Anneke Ruys