Trijntje Oosterhuis

Trijntje zingt Vrienten met Vrienten samen met het Residentie Orkest Den Haag.

Nederland, Limmen, 29-08-2022. Portret van Trijntje Oosterhuis en Xander Vrienten. Foto: Andreas Terlaak

Met het album Trijntje zingt Vrienten met Vrienten samen met het Residentie Orkest Den Haag brengen Trijntje Oosterhuis, Xander Vrienten en het Residentie Orkest een eerbetoon aan componist, zanger, bassist, gitarist en Doe Maar-legende Henny Vrienten. Het album komt uit op 27 januari en bevat symfonische bewerkingen van nummers van Henny’s laatste drie soloalbums. Naast Xander zijn ook Melle, Meke en Polle Vrienten op het album te horen. “Met zijn familie zit ook zijn ziel erin, dit is de mooiste manier om de muziek van Henny Vrienten te vieren”, vindt Trijntje.

Trijntje Oosterhuis en Henny Vrienten kennen elkaar sinds het begin van Trijntjes carrière en waren fan van elkaars werk. De oprechtheid en herkenbaarheid van de teksten van Nederlands beste songwriter zijn voor Trijntje altijd een enorme aantrekkingskracht geweest. Diverse keren kruisten hun paden, bij een liedje voor Sesamstraat, maar ook voor de tekst van Trijntjes hit Vlieg Met Me Mee die Henny schreef. Op Henny’s 70ste verjaardag zong Trijntje onder begeleiding van onder meer Xander Vrienten, die ook al een tijd bas speelde in haar band, het nummer Het Gaat Niet Over. Hun vertolking maakte grote indruk op Henny en niet veel later ontstond er tussen Xander en Trijntje het idee voor een nieuw muzikaal project: Trijntje zou meerdere van Henny’s liedjes gaan zingen, het zou een samenwerking worden met het Residentie Orkest en Xander zou de productie doen.

Een nieuwe dimensie

In overleg met de meester zelf werd besloten om hiervoor alleen te putten uit zijn laatste drie albums. Henny beschouwde de trilogie En Toch, Alles Is Anders en Tussen De Regels (2014-2019) als zijn muzikale autobiografie. Meer viel er volgens hem niet te vertellen. Gezamenlijk kozen ze 16 nummers. Arrangeurs werden benaderd en de muzikale invulling werd vormgegeven. Henny was trots en vereerd en drukte Trijntje en Xander op het hart er ondanks alles vooral mee door te gaan. Dat is gebeurd en zo krijgen de mooiste liedjes en melodieën van Henny, uitgevoerd door Trijntje, het Residentie Orkest onder leiding van Joost Geevers en de band onder leiding van Xander, op Trijntje zingt Vrienten met Vrienten samen met het Residentie Orkest Den Haag, nu een nieuwe dimensie.

Trijntje zingt Vrienten met Vrienten LIVE

Op 27 en 31 januari wordt het album in de volledige bezetting live gepresenteerd in respectievelijk Amare, Den Haag en het Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam.

Vanaf begin maart tot eind mei volgt dan een uitgebreide tour langs clubs en theaters onder de titel Trijntje zingt Vrienten met Vrienten. Xander Vrienten stelde voor deze tour een 5-man sterke band samen inclusief hemzelf (bas, zang) en zijn broer Polle (mondharmonica, gitaar, zang). Check tourdata.

@Multimo Media