Winnaars AFAS Edison Pop 2023 mrt06

Tags

Related Posts

Share This

Winnaars AFAS Edison Pop 2023

 Vanavond zijn de winnaars van Edison Pop 2023 bekendgemaakt en uitgereikt door het presentatie duo Raven van Dorst en Défano Holwijn tijdens de AFAS Edisons in het AFAS theater in Leusden. De ‘hoogst’ haalbare Edison – de oeuvreprijs – kende de jury dit jaar toe aan een band die in al die jaren een ijzersterk en opvallend oeuvre heeft opgebouwd: Kensington.

Volgens de jury is Froukje momenteel de Koningin van haar genre; ze kreeg daarom, voor het tweede jaar op rij de ‘Alternative’ Edison. De Edison in de categorie ‘Rock’ reist wederom af naar Den Haag. Dit jaar met de band die populairder is dan ooit, namelijk DI-RECT. Voor het tweede jaar achtereen viel de categorie ‘Dance’ ten deel aan Tiësto die nog steeds “als een kameleon de hits aan elkaar rijgt.” Dé Nederlandse festivalband Goldband werd uitgeroepen tot de ‘Nieuwkomer’ en bij ‘Hollands’ was het de voor de tweede keer op rij raak voor degene die vaak het licht uitdoet en nu wederom de spotlight krijgt die hij verdient: Mart Hoogkamer.

Regisseur Véras Fawaz wist in de videoclip ‘Stiekem’ de acteurs in de popartiesten Maan & Goldband naar boven te halen. Dit werd beloond met een Edison in de categorie ‘Videoclip’.

Dezelfde hit van Maan & Goldband viel in de prijzen met nog een Edison in de categorie ‘Song’. ‘Stiekem’ vertelt over hoe ontluikende liefde soms vurig en tegelijk ingewikkeld kan zijn in specifieke situaties.

‘Alleskunner’ Antoon pakte de Edison in de categorie ‘Pop’ met zijn gelijknamige album. Voor haar album Ik Besta Voor Altijd Zolang Jij Aan Mij Denkt waarmee ze volgens de jury je ‘grijpt’, ontving S10 een Edison in de categorie ‘Nederlandstalig’. De Edison in de categorie ‘Hiphop’ ging naar sor omdat je zijn muziek volgens de jury “niet alleen hoort, maar ook voelt.” sor ontving deze avond nóg een Edison, ditmaal in de categorie ‘Album’ voor zijn door de vakjury “als verrassend organisch” geroemde drieluik Bae Doven No. 1 / No. 2 / No. 3.

WINNAARS EDISONS POP 2023OEUVREPRIJS – KENSINGTONPOP – ANTOON – ANTOONROCK – DI-RECT – 2022 SINGLE RELEASESHIPHOP – sor – Bae Doven No. 1 / No. 2 / No.3DANCE – TIËSTO – 2022 SINGLE RELEASESALTERNATIVE – FROUKJE – UITZINNIGNIEUWKOMER presented by TikTok – GOLDBAND – 2022 SINGLE RELEASESHOLLANDS – MART HOOGKAMER – 2022 SINGLE RELEASESNEDERLANDSTALIG – S10 – IK BESTA VOOR ALTIJD ZOLANG JIJ AAN MIJ DENKTVIDEOCLIP – MAAN & GOLDBAND – STIEKEM / REGISSEUR: VÉRAS FAWAZSONG – MAAN & GOLDBAND – STIEKEMALBUM –sor – Bae Doven No. 1 / No. 2 / No.3

Tekst: Edison Stichting
Foto’s : Gwendolyne van Erp