Bevrijdingsfestival Den Haag

Fotoserie: Den Haag massaal naar Malieveld voor 15e editie van Bevrijdingsfestival.

Het Bevrijdingsfestival Den Haag trok op 5 mei 2023 naar schatting 70.000 bezoekers naar het Malieveld. In het Provinciehuis kwamen ongeveer 600 mensen kijken.Het geluk was met de Haagse editie van het Bevrijdingsfestival. Het bleef de hele dag droog en het regenfront dat voorspeld was ging aan Den Haag voorbij.

Publiekstrekkers op de muziekpodia waren latinster Rolf Sanchez, Housequake (dj’s Roog & Erick E) en zangeres Froukje, die een bijzondere gast bij zich had: de Oekraïense zangeres Roxolana. Maar ook bij de optredens van rappers ADF Samski en Dopebwoy, tributeband ABBA Fever, dj’s Divine en Wezz, zanger/gitarist Jett Rebel en zanger Jeangu Macrooy was het erg druk. Macrooy, bekend van het Eurovisie Songfestival, trad op met drie gastmuzikanten: Mohamed al Tayeb, Pouriya Jaberi en Jawa Manla, oftewel De Nieuwe Nederlanders. Ze zijn gevlucht uit Soedan, Iran en Syrië, maar lieten op het Malieveld zien bovenal fantastische muzikanten te zijn.

Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag opende het festival. Hij nam het vuur van de vrijheid in ontvangst van estafettelopers die in de nacht van 4 op 5 mei met de fakkel van Wageningen naar Den Haag waren gerend. Later op de dag ontving burgemeester Van Zanen ook persoonlijk de Ambassadeur van de Vrijheid in Den Haag. Zangeres Froukje landde op het Malieveld in een helikopter van Defensie, samen met de Oekraïense zangeres Roxolana die dus als special guest meedeed aan het optreden van Froukje.

Het Bevrijdingsfestival Den Haag is nadrukkelijk méér dan een popfestival. Tijdens het evenement werd op veel verschillende manieren aandacht besteed aan vrijheid, democratie en de rechtsstaat, zoals op het Plein van de Vrijheid, tijdens het 5voor5-moment en in de presentaties van WeHague.@Bevrijdingsfestival Den Haag

Fotografie: Angela van Tol-Largaespada