Tess Merlot

Nederlandse chansonzangeres komt met nieuwe single.

Op vrijdag 12 mei presenteert de Nederlandse chansonzangeres Tess Merlot haar nieuwe single Saltimbanque: een chanson met bossanova-invloeden, geïnspireerd door de ups en downs van het artiestenbestaan. Het is de tweede single van een reeks nieuwe liedjes, opgenomen met haar vaste band en een strijkkwartet dat bestaat uit leden van het Metropole Orkest en Matangi Quartet.

Liefde voor het publiek
Tess vertelt: “Saltimbanque is geschreven door mijn pianist, arrangeur en componist Guillaume Marcenac. Het beschrijft de leuke en minder leuke kanten van het artiestenbestaan, kanten die voor het publiek vaak onzichtbaar blijven. Praktische dingen zoals de ellenlange voorbereidingen voor een show bijvoorbeeld, maar ook het eindeloze innerlijke gevecht tegen twijfels, druk en verwachtingen. Ondanks dat blijft het in mijn ogen echter het mooiste beroep ter wereld.”

Marcenac vult aan: “Ik zie Tess als een nieuwe generatie chansonzangeressen na artiesten als Georges Brassens, Jacques Brel, Barbara of Leo Ferré. Deze artiesten leefden een bohemien leven op de planken van verschillende podia. In dit nummer komen enkele facetten van het artiestenleven voorbij: de routines, het succes, de emoties, maar ook de twijfels en de vergankelijkheid van roem. En hoewel artiesten vaak over de liefde zingen, is hun grootste liefde uiteindelijk hun publiek.”

Het nummer werd opgenomen in Studio Groenland in Hilversum, samen met Tess’ vaste band bestaande uit gitarist Leon Sibum, accordeonist Lars Visscher, drummer Michiel Buijsse, bassist Boris Egberts en Guillaume Marcenac op piano. Op de single is tevens een strijkkwartet te horen bestaande uit violisten Jenneke Tesselaar, Robert Baba en Ian de Jong (o.a. Metropole Orkest) en cellist Arno van der Vuurst (o.a. Matangi Quartet).

Over Tess Merlot
Tess Merlot is een in Boskoop opgegroeide, Haagse zangeres en voorvechtster van Franstalige muziek. In 2019 bracht ze haar single Mon Paris uit, dat ze in een uitverkocht Paradiso ten gehore mocht brengen en daar door Leo Blokhuis “de Franse zomerhit van het jaar” werd genoemd. In 2020 tourde ze langs volle zalen van o.a. PAARD in Den Haag, TivoliVredenburg in Utrecht en Boom Chicago in Amsterdam en schopte ze het tot de halve finale van het tv-programma We Want More. In 2021 verscheen haar debuutalbum Laissez-moi en was ze te gast bij televisieprogramma’s als Matthijs gaat door, Tijd voor Max en talkshow M. Ga voor meer informatie naar www.tessmerlot.com. @MARS